Utspelet: ”Annars blir SD störst 2022”

Förhandlingarna om vilken migrationspolitik Sveriges ska ha framöver har börjat knackigt.

Nu kommer krav på att Socialdemokraterna och Moderaterna måste göra upp på egen hand om huvudinriktningen.

– Sverigedemokraterna kommer bli största parti 2022 om inte de två största partierna tar ansvar, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa.

Under tisdagen var det återigen dags för möte i den parlamentariska kommitté som ska ta fram vilken migrationspolitik Sverige ska ha framöver.

Men samtalen, där alla riksdagspartier är med, har fått en dålig start. Redan innan de skarpa förhandlingarna inletts har Moderaterna, som driver på för en stramare migrationspolitik larmat om att utredningen är på väg åt fel håll.

Samtidigt kräver nu Benjamin Dousa, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, att hans parti tillsammans med Socialdemokraterna ska förhandla på egen hand, utanför kommittén.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att M och S tillsammans får ihop någonting förutsägbart och hållbart kring invandringen, som en bottenplatta, säger han.

”Stor risk att SD blir störst”

Om så inte blir fallet är han orolig för att Miljöpartiet och Centerpartiet kommer få för stort inflytande.

– Om inte S och M håller i taktpinnen finns det en stor risk att Sverigedemokraterna blir största parti 2022, säger Dousa.

Han tror inte att de samtal som nu förts mellan alla riksdagspartier kommer att räcka.

– Redan nu är jag ganska pessimistisk, jag tror risken är stor att det blir samma resultat som vi sett i gängsamtalen, att partier börjar hoppa av för att enskilda små partier får för mycket att säga till om.

Dousa menar att S och M egentligen är överens om grunderna i en framtida migrationspolitik och att frågan är för viktig för att fortsätta att bråka om. De senaste åren har politiken varit alldeles för ryckig, anser han.

– Svensk politik ska alltid ha friktion när det kommer till synen på skatter, välfärd och bidrag, men kriminalitet och invandring borde de två största ha en samsyn kring.

Vill se M bjuda till

Om S och M skulle slå sig ned är Dousa tydlig med att M ska kräva skärpta försörjningskrav, åtgärder för att få ned bidragsberoendet och att S går med på att nyanlända ska behöva kvalificera sig in till vissa välfärdssystem.

Men han menar också att även hans eget parti måste bjuda till och då våga öppna upp sig när det gäller arbetskraftsinvandringen, som är en känslig fråga internt.

– Vi moderater måste våga diskutera frågor som vi hittills inte har gjort.

Ulf Kristersson har tidigare vädjat till Stefan Löfven om att de båda partierna ska göra upp kring migrationen. Statsministern har dock hänvisat till den kommitté som nu arbetar.

Trots beskeden hoppas Dousa att S och M ska ta tag i taktpinnen på egen hand.

– S och M har aldrig stått så nära varandra i en så viktigt fråga för väljarna, men ändå inte lyckats komma överens. Det bidrar till den frustration som vi ser ute i landet. Jag hoppas man lägger prestigen åt sidan.

Publisert:

LÄS VIDARE