Liberalernas nya partiledare

Det kan stoppa Liberalernas toppkandidater

Jakten på Jan Björklunds efterträdare fortsätter

Av: 

Olof Svensson

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Tre kvinnor nämns som toppkandidater att ta över Liberalerna.

Men ingen av dem sitter i riksdagen - vilket kan bli ett hinder om de kandiderar.

– Det har stor betydelse om partiledaren kan vara med i partiledardebatter och delta fullt ut i riksdagens arbete, säger en L-källa.

Jakten på Jan Björklunds efterträdare är i full gång. Kravprofilen på den nya ledaren är tydlig: ena det svårt sargade partiet.

En Aftonbladet/Inizio-mätning visar att flest liberala väljare vill se EU-kommissionären Cecilia Malmström på posten, tätt följd av ex-ministrarna Nyamko Sabuni och Birgitta Ohlsson.

Men ingen av de tre sitter i riksdagen, vilket internt ses som ett eventuellt hinder.

– För ett väldigt litet parti har det stor betydelse om partiledaren kan vara med i partiledardebatter och delta fullt ut i riksdagens arbete. Att vara avstängd från det är tungt och jobbigt, se bara på hur det var för Maria Leissner, säger en L-källa.

När Ebba Busch Thor valdes till partiledare för Kristdemokraterna satt hon inte i riksdagen, men hon lyckades ändå lyfta partiet. ”Undantaget som bekräftar regeln” menar källan.

Ingen kandiderar ännu

Cecilia Malmström uppges dock ha så starkt stöd i L att det inte spelar någon roll att hon saknar riksdagsplats.

Ingen av de tre kvinnliga toppkandidaterna har ännu sagt att de kandiderar.

Malmström säger till DN att ”inget kan övertala” henne att bli partiledare. Sabuni svarar varken ja eller nej på Aftonbladets fråga utan säger: ”självutnämnda kandidater är sällan rätt väg att gå”.

Ohlsson har hittills inte lämnat något besked.

I riksdagsgruppen pekas Mats Persson, som nyligen slutade som ekonomisk-politisk talesperson, och gruppledaren Christer Nylander ut som de mest troliga namnen.

”Lite valpig”

Persson har länge ansetts som Jan Björklunds kronprins men har av vissa ansetts för ung och lite ”valpig”, enligt en L-källa. I vintras tog han strid mot Björklunds linje i regeringsfrågan, vilket fått honom att växa.

– Han har härdats under vintern och har växt i många medlemmars ögon, säger källan.

Christer Nylander anses internt vara ett mycket starkt namn.

– Han ligger alltid mitt i partiet, det gör att man kanske kan uppfatta honom som lågmäld. Men han har en stor politisk bredd, säger en liberal.

Men en annan källa inom partiet tonar ned kravet på att en ny partiledare behöver väljas ur partiets riksdagsgrupp. Det är inte det som ombuden kommer att ha i huvudet när de ska välja en ny ledare, menar personen.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från ACO Sun

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Liberalernas nya partiledare

LÄS VIDARE

Jan Björklund ställer inte upp för omval

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalernas nya partiledare

Liberalerna

Cecilia Malmström

Birgitta Ohlsson

Jan Björklund