Spelet om regeringsmakten

Annie Lööfs tuffa besked till Stefan Löfven

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Stefan Löfven måste acceptera alla Centerpartiets krav.

Annars kommer partiet fälla honom i statsministeromröstningen.

– För att Löfven ska ha en viss chans att vara statsminister kommer han att få driva liberal, centerpartistisk och borgerlig politik, säger hon.

Centerpartiet har i dag presenterat en lista på krav som Socialdemokraterna måste acceptera för att Stefan Löfven ska ha en chans att bli statsminister. Det är första gången partiet öppnar upp för att S-ledaren skulle kunna sitta kvar.

Men i gengäld kräver C rejäla eftergifter.

Det handlar om frågor som skulle göra ont för S att gå med på, som liberaliserad arbetsrätt, förenklade regler på bostadsmarknaden och sänkta skatter.

Centern har beslutat att man inte vill sitta i en S-ledd regering och att man inte tänker förhandla med S.

”Förkastar han dem kommer vi att fälla honom”

När Annie Lööf mötte media inför ett möte med partiets riksdagsgrupp betonade hon att Löfven måste gå henne till mötes, annars kommer C att rösta emot Löfven i statsministeromröstningen.

– Kraven kommer S att få läsa och begrunda och vill de att vi ska överväga att rösta gult till Löfven i statsministeromröstningen nästa vecka behöver de godta de här förslagen. Förkastar han dem kommer vi att fälla honom, säger Lööf.

Hon fortsätter:

– Nu är det läge för S att bekänna färg, om man kan acceptera de förslag som C ställer, då är vi beredda att överväga att släppa fram honom.

C-ledaren menar att kraven ska ses som ett tydligt besked till Löfven.

”Kan bara han svara på”

– Vi hoppas att det här kommer innebära att Stefan Löfven inser att för att han ska ha en viss chans att vara statsminister kommer han att få driva liberal, centerpartistisk och borgerlig politik.

– Regeringsbildningen måste komma framåt och vi måste ha fokus på sakpolitik. Det är rimligt att ett parti som S söker stöd ifrån ställer krav på att dess politik genomförs.

Tror du att Löfven kommer acceptera dina krav?

– Det kan bara han svara på. Jag tycker det är rimligt att man ställer politiska krav, det är vad en regering handlar om. De krav vi ställer är välkända politiska ståndpunkter som C haft under lång tid, säger Annie Lööf.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Stefan Löfven om Lööfs krav: Jag är förberedd

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Stefan Löfven

Socialdemokraterna

Centerpartiet

Annie Lööf