Spelet om regeringsmakten

Talmannen: Riksdagen får rösta om Löfven

Av: 

Anette Holmqvist

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Riksdagen ska rösta om Stefan Löfven som statsminister – ännu en gång.

Enligt talmannen har Annie Lööfs sonderingar lett till förändringar i situationen – och nationen börjar nu bli otålig.

– Det är tydligt att medborgarna upplever att processen måste föras till ett slut. Sverige behöver en ny regering och jag kommer göra allt för att driva på processen, säger Andreas Norlén.

Under torsdagen stod det klart att även Annie Lööf (C) blev tvungen att kasta in handduken i sonderingarna för en ny regering.

Sedan dess har talmannen hållit en ny samtalsomgång med partiledarna, dock på telefon.

Enligt källor till Aftonbladet har Annie Lööfs sonderingar öppnat upp spelplanen samtidigt som källor också menar att Liberalernas Jan Björklund har närmat sig S.

”Liknar sonderingsuppdrag”

Under fredagen meddelade Andreas Norlén att riksdagen ska få rösta om Stefan Löfven (S) som statsminister, men att Löfven innan dess får lite tid på sig att söka stöd för en regering.

– En sådan här avisering liknar ett sonderingsuppdrag med skillnaden att den här processen kommer avslutas med en statsministeromröstning. För mig är det viktigt att markera att det kommer ske en omröstning i kammaren om Stefan Löfven, säger talmannen.

Löfven redo att röstas om

Stefan Löfven har tidigare sagt att han inte vill gå till omröstning som statsminister förrän några förändringar skett, i förhållande till när riksdagen röstade bort honom i september.

Enligt Norlén har dock Lööfs sonderingar förflyttat processen, precis som Aftonbladets källor talat om, och därmed är Löfven nu med på att låta sig röstas om.

– Jag talade med Stefan Löfven i telefon i går, precis som med andra partiledare, och vi konstaterade att det skett förändringar efter Annie Lööfs sonderingar, säger Norlén.

Vad är det för förändringar i situationen?

– Annie Lööf gav besked att hon sonderat vissa regeringsalternativ och kommit fram till att de inte längre är aktuella. Det gör ju att olika partier måste förhålla sig till de beskeden och det nya läget. Det kan möjlighet leda till förändrade positioner.

Processen måste föras till ett slut

Norlén övervägde också att utse en ny sonderingsperson, men han upplever att det finns en otålighet hos nationen att komma vidare.

– Det är tydligt att medborgarna upplever att processen måste föras till ett slut. Sverige behöver en ny regering, jag delar den uppfattningen och kommer göra allt för att driva på processen. 

Kommer vi ha en ny regering innan jul?

– Det vet inte jag, det får den framtida processen utvisa. 

Omröstning

Den tredje december räknar Andreas Norlén med att lägga fram Stefan Löfven som statsminister för omröstning. Ett par dagar senare, troligen den 5 december, kan själva omröstningen ske. Men det kan också ske senare.

– Jag skulle gärna se att en statsministeromröstning äger rum innan budgetomröstningen den 12 december. Om inte det är möjligt på grund av förhandlingar mellan olika partier kan jag leva med det omvända, säger Norlén.

Enligt talmannen har partiledarna önskat att det ska finnas tid för diskussioner och interna processer inom partierna innan omröstningen.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Spelet om regeringsmakten

LÄS VIDARE

Så vill Löfven regera landet

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Stefan Löfven

Jan Björklund

Andreas Norlén

Annie Lööf

Valet i Sverige

AB Voice