Socialdemokraternas kris

Starkt förtroende för Juholt i partiet

Av: 

Sebastian Chaaban

Josefin Berglund

Ylva Mossing

SAMHÄLLE

Partidistrikten sluter leden efter skandalen

Svenskarnas förtroende för Håkan Juholt rasar efter bostadsbluffen.

Men ute i landets distrikt sluter man leden kring partiledaren.

– Klart det är klantigt hanterat, men förtroendet har inte rubbats i nuläget, säger Johan Andersson, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Östergötland.

S-ledarens bostadsfusk skakar de svenska skattebetalarna. Enligt en undersökning av TV 4 Nyheterna och Novus genomförd den 8 oktober har fler än hälften av 1000 tillfrågade – 52 procent – mycket litet eller litet förtroende för Håkan Juholt. Hela 60 procent uppgav att Juholts fuskande med hyresersättningarna påverkat deras förtroende negativt.

Men i Socialdemokraternas partidistrikt är tongången en annan.

I en rundringning genomförd av Aftonbladet under söndagen uppgav majoriteten av de 26 distrikten att förtroendet för Juholt är orubbat efter uppgifterna om Juholts felaktiga bostadsbidrag.

”Alla kan begå misstag”

Inställningen är att om Håkan Juholts förklaring att han missuppfattat reglerna visar sig stämma, är affären förlåtlig. Man ska ha rätt att begå misstag även som partiledare.

Ursäkten och återbetalningen av de 130 000 kronorna räcker för de flesta som gottgörelse.

– Det var väldigt onödigt och synd att det hände, men alla kan göra misstag. Gör man något som inte är enligt regelboken och sen gör rätt för sig kan man inte straffas i all oändlighet, säger Ulric Andersson, vice distriktsordförande i Värmland.

Men även om man backar Juholt menar man att det är beklagligt att hans sjabbel tar fokus från sakfrågorna.

Och att affären ger partimotståndarna ammunition mot S-ledaren.

– Den främsta effekten blir att vi inte talar politik utan talar om det här i stället. Sådant förlorar alltid den politiska debatten på, säger Kenneth G Forslund, distriktsordförande i Bohuslän.

”Han kan sitta kvar”

Att Håkan Juholt kan sitta kvar som partiledare är de tillfrågade däremot eniga om.

– Ja, ingen tvekan. Det blir till slut omänskligt vilka som ska kunna vara partiledare om man inte får göra misstag, säger Hans Ekman, distriktsordförande i Sörmland.

Statsvetaren Katarina Barrling Hermansson tror att det just nu är viktigare för Juholt med distriktens stöd än väljarnas.

– Åtminstone kortsiktigt. Sedan är det klart att om hans förtroende hos svenska folket fortsätter att sjunka och man kan knyta det till det här så är det klart att han undergräver sitt förtroende även inom partiet, säger Barrling Hermansson.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Socialdemokraternas kris

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraternas kris

Socialdemokraterna