Statsvetare: ”Sjöstedt kommer att släppa fram Löfven”

Räknar med att Vänsterpartiet lägger ner sina röster i riksdagen

avGustaf Tronarp

Det var givet att Jonas Sjöstedt skulle ryta till mot Socialdemokraternas överenskommelse med MP, C och L.

Men om V lyckas plocka hem några segrar så kommer partiet att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Det tror statsvetaren Jenny Madestam.

– Sjöstedt har inga andra alternativ, säger hon.

Vid första anblicken kan läget för Jonas Sjöstedt verka komplicerat.

Antingen släpper Vänsterledaren fram den statsministerkandidat som han föredrar, men med en politik som enligt V ligger alldeles för långt till höger. Eller så säger han nej, vilket kan leda till att Moderatledaren Ulf Kristersson får makten – alternativt ett högst oförutsägbart extraval.

Men Jenny Madestam, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, beskriver Sjöstedt position som gynnsam.

1 av 29 | Foto: Orasis foto/Stockholms universitet / TT NYHETSBYRÅN
Statsvetaren Jenny Madestam.

– Han har ett bra förhandlingsläge. Det var nödvändigt för Sjöstedt och Vänsterpartiet att ställa krav. Hade de inte gjort det hade det snarast varit fråga om tjänstefel, säger hon.

– Men det allra mest sannolika är att Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven, om han ger dem någon liten eftergift.

Vad är det som får dig att tro det?

– Sjöstedt har inga andra alternativ. Han vill inte vara den som får skulden för ett extraval, och Ulf Kristersson vill man absolut inte ha som statsminister.

”Löfven sitter i en rävsax”

Utmaningen för Stefan Löfven är identifiera frågor där han kan böja sig för Vänsterpartiet utan att Centern och Liberalerna gör uppror.

– Jag tror att en knäckfråga för Vänstern är arbetsrätten. Men den är också oerhört central för Centerpartiet, som under hela valrörelsen sa att V skulle hållas utanför politiskt inflytande, säger statsvetaren Linn Mårdstam.

– Det är en väldigt svår knut att lösa. Stefan Löfven sitter i en rävsax.

Mårdstam menar att det kommer att bli en tuff utmaning för S och V att nå en lösning på de två dagar som återstår innan omröstningen i riksdagen.

– De har lite tid på sig givet uppgiften. Det är omfattande frågor som ligger mitt i partiernas ideologiska kärna. För att hitta en väg framåt så måste de mobilisera en historisk samarbetsvilja.

”Får nöja sig med halmstrån”

Trots partiledningens kalla hand visar en Sifo-undersökning, som publiceras i Svenska Dagbladet, att en övervikt av Vänsterpartiets väljare är positiva till S/MP/L/C-överenskommelsen. 47 procent av de tillfrågade V-sympatisörerna är för, och 41 procent är emot.

Det är ytterligare en faktor som talar för att partiet kommer rösta gult till Stefan Löven, menar Jenny Madestam.

– Det finns inget egenvärde i att strida för att stoppa något som de egna väljarna i stor utsträckning är positiva till. Jag tror att Jonas Sjöstedt kommer att få nöja sig med de halmstrån han kan få, säger hon.