Sverigedemokraterna

Guldkantat lönelyft för SD-toppen

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Får ytterligare 150 000 kronor ur partikassan

SD-toppen Mattias Karlsson har fått ett guldkantat lönelyft.

Aftonbladet kan avslöja att partiledningen beslutat om en specialanpassad lösning som ger gruppledaren nästan 150 000 kronor mer ur partikassan varje år.

Samtidigt får Karlsson ytterligare nästan 135 000 kronor på ett bräde – då den nya lönen betalas ut retroaktivt.

Efter valet förra året fick Mattias Karlsson en tyngre roll i SD-ledningen. Han tog då över efter Björn Söder som gruppledare och vikarierade som partiledare när Jimmie Åkesson var sjukskriven för utbrändhet. Under samma period har Karlssons ersättning från partiet diskuterats internt.

Redan för ett år sedan stod det klart att Åkesson och flera andra av Karlssons förtrogna i SD-ledningen ville höja hans ersättning. Arbetet har skett i partiets arvodeskommitté och lades, enligt Aftonbladet källor, fram för beslut när partistyrelsen träffades i september.

Partiet inför för första gången ett extra arvode till gruppledaren, vilket ger Karlsson 12 200 kronor extra i månaden. Det ska läggas till de dryga 70 150 han får ut från riksdagen och de 12 200 han får som ledamot i SD:s verkställande utskott.

Får rejält lönelyft

De nya reglerna har specialanpassats för Karlsson. Tidigare fick inte de VU-ledamöter som redan får pengar från partiet, som överstiger 20 procent av riksdagens grundarvode, någon ersättning. För Mattias Karlsson hade det inneburit att de nya pengarna skulle ätas upp av den slopade VU-ersättningen.

Men SD-ledningen har nu ändrat reglerna och höjt toppgränsen för VU-ersättning från 20 till 25 procent.

Den innebär att Karlsson nu kommer att få nästan 150 000 kronor mer ur partikassan varje år. Hans månadslön är nu 94 550 kronor, men den kommer att bli högre än så. 1 november höjs riksdagsledamöternas ersättning vilket innebär att de interna SD-ersättningarna räknas upp. Karlssons månadslön blir då 96 720 kronor.

Men pengaregnet över Karlsson stannar inte där. Enligt partistyrelsens beslut fungerar reglerna retroaktivt, från den 16 oktober 2014. Det innebär drygt 130 000 kronor extra – på ett bräde.

Partisekreteraren Richard Jomshof motiverar de nya reglerna med att gruppledaren fått en extra arbetsbörda när SD-ledamöterna blev fler efter valet.

– Om man arbetar extra mycket ska man också få betalt för det jobb man lägger ned.

Han säger så här om förändringarna av VU-reglerna, som innebär att Karlsson får flera ersättningar från SD:

– Vi har sett över hela arvodessystemet och partistyrelsen har i stor majoritet fattat beslut att vi tycker att det är ett rimligt system.

”Ska ha ständig jour”

Mattias Karlsson själv säger att de nya reglerna grundar sig i situationen kring Jimmie Åkessons sjukskrivning.

– Efter det fattades beslut om att då partiledaren inte kan eller orkar utföra hela eller delar av sitt uppdrag är det gruppledaren som ska träda in.

Det innebär, enligt Karlsson, att han i sin roll har "ständig jour".

– Det var Jimmie Åkesson som begärde att den här ordningen skulle införas så att han inte skulle känna att han behöver stå i skuld till någon när han ber någon ta ett uppdrag. 

Den retroaktiva ersättningen menar han ska ses som betalning för jobbet han gjorde som vikarierande partiledare.

– Jag hade ingen extra ersättning under tiden Jimmie var borta.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

LISTA: Största skandalerna i SD

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Mattias Karlsson (politiker)