Löfven och Åkesson i ordstrid om massövergreppen

Av: Gustaf Tronarp, Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladet bevakar partiledardebatten direkt

1 av 11

I dag möts ledarna för riksdagspartierna i årets första partiledardebatt.

Sexövergreppen mot flickor och unga kvinnor hamnade direkt i fokus. Statsminister Stefan Löfven gick till angrepp mot SD-ledaren Jimmie Åkesson:

– Jag blir lite förvånad när SD står upp för jämställdheten.

Det hettade till direkt i plenisalen, där de ledande representanterna för de åtta riksdagspartierna drabbar samman i dag.

Statsministern Stefan Löfven tog i sitt inledningsanförande upp de uppmärksammade massövergreppen vid festivalen i Kungsträdgården och i den tyska staden Köln.

– Flickor och kvinnor ska kunna röra sig fritt ute i samhället. Jag känner en mycket stor vrede när jag tar del av rapporterna från Köln och Stockholm. De som är skyldiga ska straffas, sa Löfven, och fortsatte:

– Vi måste förändra attityden hos kvinnor och män. I den kampen ska män och kvinnor stå sida vid sida.

Hård ordväxling

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gick till hårt angrepp mot Löfvens sätt att beskriva händelserna.

– Löfven missar det väsentliga i den här debatten. Det här med en grupp av män som väljer att omringa flickor är ett nytt fenomen. Jag har aldrig hört talas om att det skett tidigare i vårt land.

– På Stefan Löfven låter det som att det kunde vara vem som helst. Har kultur betydelse? Styr kultur människors beteende?, frågade sig Åkesson, med anledning av rapporterna om att flera av de misstänkta gärningsmännen har utländsk härkomst.

På det svarade Löfven:

– Det är samhällets plikt att stå upp för offren, oavsett vem som begår brotten. De skyldiga ska lagföras.

– Jag blir lite förvånad att SD står upp för jämställdheten. Jag minns en kväll när en av dina partikamrater kallade en kvinna ett ord som jag inte vill ta i min mun, samma kväll som de gick ut med järnrören.

Även Miljöpartiets Åsa Romson slog tillbaka mot Åkessons verklighetsbeskrivning.

– Sexuella övergrepp är inte något nytt i Sverige.

V-ledaren Jonas Sjöstedt var skarp i sin kritik av SD-toppens uttalande.

– SD motarbetar kvinnors rättighet och jämställdhet. För dem är feminism bara ett redskap om det kan användas mot människor med utländsk härkomst. Det är inte feminism, det är rasism, sa han.

”Farligt för samhället”

Även Moderatledaren Anna Kinberg Batra tog upp massövergreppen i sitt inledande anförande.

– För många unga tjejer har Kungsträdgården blivit en plats som förknippas med tafsande händer och övergrepp. Det är helt oacceptabelt. Man måste kunna känna sig trygg, både som tjej och som kille.

Kinberg Batra betonade också vikten av att polisen har ett högt förtroende hos allmänheten.

– Det är farligt för ett samhälle om människor inte litar på polisen. Man måste kunna ha förtroende för att polisen gör sitt jobb.

Anklagades för lögn

Senare i debatten blev tonen hätsk mellan statsministern Stefan Löfven och Moderatledaren. 

Båda två beskyllde varandra för att fara med osanningar i en diskussion om jobb och skola.

– Jag blev väldigt glad när Moderaterna sa att de inte skulle skära ner i skolan. Sedan gick det en vecka. Sedan sa de nej till höjda lärarlöner, nej till upprustning, hävdade Löfven.

– Håll dig till sanningen, statsministern. Vi satsar 2,6 miljarder på skolan, det går att läsa i vårt budgetförslag, kontrade Kinberg Batra.

Publicerad: