Löfven: Visa att det finns en anständighet, C och L

avAnette Holmqvist

ÖSTERSUND. Stefan Löfven sätter nu press på C och L – om SD.
– Visa att det finns en anständighet i svensk politik där man inte gör vad som helst för att komma till regeringsmakten, säger han.

Statsminister Stefan Löfven (S) har nu inlett sin Sverigeturné med första stoppet i Jämtland. På torsdag ansluter han till Almedalen för att hålla sitt tal.

Innan han klev på bussen, märkt med S-logotype och slogans om ett starkare samhälle, fick Aftonbladet en kort intervju.

1 av 3 | Foto: STEFAN MATTSSON

”Håll i nu”

På frågan om hur han ser på de senaste dagarnas besked från Alliansen, om att Sverigedemokraterna kan få ordförandeposter i riksdagens utskott, svarar han:

– Att Moderaterna och Kristdemokraterna kunde tänka så det har vi vetat, de vill sitta i regering och vara beroende av SD. Men att Liberalerna och Centerpartiet skulle svaja åt det hållet, nej...

Han fortsätter:

– Nu säger L och C igen att de inte ska det, och då är mitt budskap – håll i det nu! Visa att det faktiskt finns en anständighet i svensk politik där man inte gör vad som helst för att komma till regeringsmakten, utan man står upp för våra värderingar.

Kräver att Kristersson förklarar

Stefan Löfven skickar också en signal till M-ledaren Ulf Kristersson som talar i Almedalen klockan 19 i kväll.

Statsministern menar att Kristersson måste precisera vad som ska tas bort för att betala för de löften som M ger.

– Dels ska han sänka skatterna rejält för dem som tjänar mest, öka försvarsutgifterna och så påstår han att han rejält ska höja välfärdsutgifterna. Vad ska bort?

– Nu har de suttit i regering tre gånger i modern tid, varje gång kommit ut med rejält budgetunderskott. Man har inte råd med allt.• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

ARTIKELN HANDLAR OM