Valet 2018

Ygeman om Alliansens vändning: ”Blir faktiskt förvånad”

Av: 

Adam Westin

SAMHÄLLE

Alliansen öppnar för en nyordning där SD-politiker kan bli ordförande i riksdagens utskott.

Socialdemokraternas gruppledare säger att detta är ett sätt att aktivt söka stöd från SD.

– De borgerliga partierna tar ut en valförlust i förskott, och är beredda att ge SD makt och inflytande för att själva få makt och inflytande, säger Anders Ygeman.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alliansen öppnar nu för att SD-politiker ska kunna bli ordförande i riksdagens utskott, något som inte skett tidigare.

SVT var först att rapportera om det, men nu säger företrädare för Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna till Sveriges Radio att de står bakom förslaget.

– Partierna bör beredas möjlighet att få access till posterna i storleksordning, säger Tobias Billström som är Moderaternas gruppledare i riksdagen, till SR.

”Går snabbt i svensk borgerlighet”

Enligt förslaget skulle topposterna som ordförande och vice ordförande i de 15 utskotten fördelas enligt hur många mandat som partierna får i riksdagen.

– Det går snabbt i svensk borgerlighet. Från att ha utmålat sig själva som garanten mot sverigedemokratisk makt så är man nu beredd att ge SD makt över viktiga ordförandeposter, säger Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

Något annat som blivit känt under dagen är att Alliansen planerar att lansera en egen talmanskandidat efter valet i september.

– Man är beredda att aktivt söka SD:s stöd för en borgerlig talmanskandidat, och därmed bryta mot sina egna, över 40-åriga principer, säger Anders Ygeman.

Vad tycker du om det?

– Jag blir faktiskt lite förvånad, det var inte många veckor sedan Jan Björklund sa att han har lovat sina barn att aldrig ge Sverigedemokraterna inflytande. Nu ser det ut som att Liberalerna är beredda att ge SD just den makt och det inflytande som Jan Björklund och Annie Lööf har utmålat sig som garanter för att de inte ska få, säger Anders Ygeman.

Ygeman: De tar ut förlusten i förskott

Enligt Socialdemokraternas gruppledare tar Alliansen med detta ut en valförlust i förskott.

– Vad de borgerliga partierna nu gör är ju att de tar ut en valförlust i förskott. De tror inte att de kan få tillräckligt stort inflytande utan Sverigedemokraterna, och därför söker de SD:s stöd för att vinna ett eventuellt talmansval och de är beredda att ge Sverigedemokraterna avgörande makt i riksdagen, säger Anders Ygeman.

Vad tycker du om själva förslaget?

– När vi har ett valresultat på bordet tycker jag att man ska diskutera vilka partier som ska ha vilka poster. Det är det sättet som riksdagen har gjort efter varje val, säger Anders Ygeman.

”Passerat anständighetens gräns”

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) tycker att Alliansen ägnar sig åt ”kohandel”. Han är inte förvånad att Moderaterna och Kristdemokraterna ställer sig bakom det nya förslaget, men skriver på sin Facebooksida; ”C och L - vad håller ni på med?”

Socialminister Annika Strandhäll skriver på Facebook att ”nu har det ändå passerat anständighetens gräns”, och frågar sig ”är Liberalismen död?”

 

Aftonbladet har sökt Jan Björklund, som via sin presskontakt avböjer att kommentera. Aftonbladet har även sökt Sverigedemokraterna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - flera olika modeller hos MEDS.

MEDS

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Björklund om SD-beslutet: Frågan är död

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Valet 2018

Anders Ygeman

Alliansen

Sverigedemokraterna

Jan Björklund

Moderaterna