Valet 2018

S: Avskaffa allmän visstidsanställning

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Socialdemokraterna går till val på att avskaffa allmän visstidsanställning.

Förslaget ingår i ett större paket om trygghet på jobbet - frågor som enligt Stefan Löfven visar de största konfliktlinjerna i politiken.

– Skulle vi få en moderatledd regering i samarbete med Sverigedemokraterna så har vi den mest högerinriktade regeringen i modern tid, säger han.

Socialdemokraterna presenterar idag ett tiopunktsprogram för en trygg arbetsmarknad. Många, speciellt yngre människor med till exempel sms-anställnigar, upplever idag arbetsmarknaden som väldigt otrygg, säger Stefan Löfven.

– Det är alldeles för många som känner en klump i magen av otrygghet, säger han.

Ett av förslagen är att avskaffa anställningsformen ”allmän visstidsanställning”. Den infördes av alliansregeringen 2007 och innebär att man kan vara anställd i två år utan att bli tillsvidareanställd. Om tvåårsgränsen överskrids övergår det däremot till en fast anställning.

– Vi vill ha stopp på allmän visstid. Det kommer behövas till exempel om man har speciellt projekt, arbetsanhopningar eller något annat skäl. Men att bara säga att man behöver någon på visstid utan skäl, det är tycker vi är fel, säger Stefan Löfven.

Vill stoppa allmän visstid

Svensk näringsliv menar att det är en dörröppnare till andra anställningar och att det ofta leder till fast anställning?

– Det kommer att finnas kvar, men att bara säga ”jag behöver någon på visstid”, om det blir vanligare, det är också det som drabbar de som får hyvlad arbetstid.

Att stoppa hyvling på arbetsmarknaden, alltså att arbetsgivaren plötsligt kan förkorta ens arbetstid, är ett annat av förslagen. S vill ändra lagen så att anställningsskyddet ska omfatta antalet timmar som finns på anställningskontraktet.

Tiopunktsprogrammet har tagits fram tillsammans med fackföreningsrörelsen och merparten rör anställningstrygghet och villkor på arbetsmarknaden. S vill också reglera arbetskraftsinvandringen i bristyrken, något som tidigare har presenterats.

Ungefär 600 000 personer har tidsbegränsade anställningar i Sverige idag. Enligt S har de flesta av dem allmän visstid. Anställningsformen har länge kritiserats av S som anser att den ger arbetsgivare möjlighet att stapla tillfälliga anställningar på varandra och kringgå fast anställning. S lovade i valmanifestet 2014 att se över anställningsformen.

Varnar för ett maktskifte

Stefan Löfven varnar för att ett maktskifte efter nästa val kommer innebära en markant försämrad politik för arbetstrygghet. Han lyfter bland annat fram förslag på förändringar i las och sänkta ingångslöner.

– Skulle vi få en moderatledd regering i samarbete med Sverigedemokraterna så har vi den mest högerinriktade regeringen i modern tid. Och jag vill påstå den mest löntagarfientliga regeringen på många, många år, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– I den här valrörelsen kommer vi att påminna alla att nu är det ett viktigt vägval. Rösta på Socialdemokraterna, kampanja för Socialdemokraterna så ska vi stärka tryggheten på arbetsmarknaden.

Svenskt näringsliv kritiska

Svenskt Näringsliv, som länge varit kritiska till frågan om att avskaffa allmän visstid, skriver i ett uttalande att S slår igen dörren för många att få ett jobb.

”Trösklarna till svensk arbetsmarknad är redan i dag höga. Trots det vill Socialdemokraterna återigen ta bort den möjligheten och försvåra för företag att anställa. Det riskerar särskilt att drabba unga och utrikes födda.” skriver organisationen.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppgift: S vill avskaffa visstidsanställningar

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Stefan Löfven

Socialdemokraterna

Jobbpolitik