Jimmie Åkessons känga till S: ”Ni är desperata”

avKenan Habul

Socialdemokraterna vill vinna tillbaka väljare som gått till SD genom hårdare flyktingpolitik.

Men det är ingenting som oroar SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– De är desperata och kopierar våra förslag men jag tror att de underskattar väljarna gravt, säger han.

Solen skiner, det är fullsatt och opinionssiffrorna pekar uppåt.

Förutsättningarna hade kunnat vara sämre när Jimmie Åkesson äntrar scenen på Långholmen i Stockholm vid 15.30-tiden på lördagen för att hålla sitt sjätte vårtal i rad på platsen.

Han har röda byxor, blommig slips och han rör sig självsäkert över scenen. Talet innehåller inga direkta nyheter men väl slängar åt alla håll.

Som när han kommenterar gårdagens Socialdemokratiska förslag om hårdare tag i migrationspolitiken.

1 av 2 | Foto: Pontus Lundahl/ TT NYHETSBYRÅN
SD-ledaren Jimmie Åkesson.

”Det känns desperat”

– Smaka på den – skärpt asylpolitik. Det är ganska långt från Stefan Löfvens ”mitt Europa bygger inga murar” – ni minns hur han lät för bara ett par år sedan, säger Åkesson.

Efteråt utvecklade han resonemanget i en intervju med Aftonbladet.

– Det känns desperat. Många av socialdemokraternas förslag är som hämtade ur våra olika dokument.

På tisdag ska Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson hålla ett öppet möte i Helsingborg – i hopp om att omvända SD-sympatisörer.

Och att vinna tillbaka väljare som gått över till SD är en av anledningarna till gårdagens S-utspel, enligt Aftonbladets källor.

”Vi har tvingat fram positionsförflyttningen”

– Jag tror inte att det är så enkelt. Gör man den analysen underskattar man väljarna gravt.

Jimmie Åkesson pekar på en opinionsundersökning i SVT som säger att SD har den bästa invandrings- och integrationspolitiken. 27 procent av svenskarna väljer SD, att jämföra med 14 procent som anser att S är bäst.

– Ju mer S och M pratar om migrationen desto mer gynnar det oss på sikt. Och även om vi skulle förlora väljare spelar det ingen roll. Vi har tvingat fram den positionsförflyttningen, säger Åkesson.

Tidigare under söndagen fick SD-ledaren kritik för att han vill göra det straffbart att gömma flyktingar. Det ska också vara ett lagbrott att inte anmäla grannen som gör det.

– Så har vi tyckt länge. Det är fullt rimligt att det ska vara olagligt att gömma människor som håller sig undan myndigheterna eller att anmäla en granne som gömmer potentiella terrorister, säger Åkesson.

Annie Lööf bör ringa polisen

Centerledaren Annie Lööfs kritik, att det handlar om ”angiverilagar ”och att det påminner om ”om mörka tider i Europas moderna historia” avfärdar Åkesson som obegriplig.

– Jag vet inte hur Annie Lööf brukar göra om hon ser att ett brott begås. Men mitt tips är att hon hör av sig till polisen, säger Åkesson.

ARTIKELN HANDLAR OM