Valet 2018

Anders Borg tror på kaos efter valet

avPär Karlsson

Anders Borg (M) spår en kaotisk politisk höst.

Den förre finansministern tror att det kommer bli oerhört svårt att bilda en hållbar regering - för både Socialdemokraterna och Moderaterna.

–  Jag tror det blir en stökig process, säger han i Kvartals ”Fredagsintervjun”.

1 av 2 | Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nyligen berättade förre finansministern Anders Borg (M) att han tycker det vore bra om både Socialdemokraterna och Moderaterna skulle ingå i en ny regering som bildas efter valet i september.

Han tror inte att varken Alliansen eller de rödgröna kommer att kunna bilda en minoritetsregering som håller i längden och som kan hantera de reformer som behöver göras samt den ekonomiska lågkonjunktur som kan komma.

I tidskriften Kvartals ”Fredagsintervjun” med Jörgen Huitfeldt utvecklade Borg sina tankar kring regeringsbildningen Han spår en mycket stökig politisk höst.

Borg, som var finansminister 2006–2014, säger att regeringsbildningar i Sverige framöver kommer att fungera mer som det gör på många andra håll i Europa.

– Under mina åtta år satt jag ofta och lyssnade på kollegor från andra länder där regeringsbildningarna kunde pågå i tre månader, eller sex månader. Jag tror Belgien hade en expeditionsministär under nästan ett år. Så regeringsbildningar i Europa i dag är mycket komplicerade och vi har nog varit lite förskonade från det, säger han i ”Fredagsintervjun”.

Tror på turbulent politisk höst

Det skifte han nu ser kallar han för ”historiskt unikt”.

– Det är ett brott i hur det har sett ut i Sverige. Det kommer bli en stökig process. Jag tror det finns en stor risk i att vi får en serie av minoritetsregeringar som drabbas av förödmjukande nederlag, det kan ställa till stora politiska kostnader för både moderater och socialdemokrater, folkpartister och andra. Det är svåra avvägningar som ska göras och väljarna uppskattar inte politisk turbulens.

– Skulle vi sen gå in i en ekonomisk kris under de här åren, vilket väl ändå är relativt troligt eftersom det är en fyraårig period vi blickar framåt mot, så kommer det här ställa det politiska systemet inför jätteutmaningar, säger han i intervjun.

Anders Borg menar att det finns två alternativ för de två regeringsbärande partierna i Sverige, S och M.

– Antingen sätter sig partierna efter valet och förhandlar, om svåra frågor där de får ge upp käpphästar och där heliga kor ryker. Då kommer det kosta. Eller så går man och prövar olika minoritetsregeringar som relativt brutalt kommer malas sönder i riksdagen och i den allmänna opinionen.

– Då tror jag att det är bättre att ta en kostnad direkt och hantera situationen på ett vuxet sätt än att malas ned.

Borg spår att både M och S skulle kunna förlora regeringsmakten under turbulenta former och få minskat förtroende.

– Då får vi ett ännu mer fragmenterat politiskt system. Det tror jag inte är bra.

Vill se regering med både M och S

Men Borg tror dock inte att en bred regering, där både S och M, ingår kommer att bli verklighet.

– Jag tror motsättningarna efter en valrörelse mellan moderater och socialdemokrater kan vara för stora för att man inte riktigt orkar tala med varandra. Det finns en historiskt misstroende mellan båda partierna som jag tycker är lite olycklig. Båda partierna innehåller väldigt bra och ansvarsfulla personer. Jag har väldigt svårt att se varför de ska måla upp varandra med så pass stora motsättningar som de gör.

Han berättade också att om han får välja mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna så är de förstnämnda att föredra. Men det är inte SD:s historia som är orsaken.

–  Det finns andra skäl som gör att jag tycker att svensk socialdemokrati är en mer relevant samarbetspartner. Det har att göra med hur jag ser på samhällsansvar, offentliga finanser, strukturreformer och ekonomisk politik.


Osäker på valet? Gör Aftonbladets valkompass här!

ARTIKELN HANDLAR OM