Flyktingmottagandet i Sverige

Reinfeldt slår tillbaka: ”Jag är väldigt stolt”

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Flera av hans nära tidigare nära medarbetare har gjort avbön för den flyktingpolitiken som Alliansregeringen drev.

Men förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) står fortfarande upp för de beslut som fattades.

– Jag håller fortfarande huvudet högt, säger han.

Den senaste tiden har en lång rad moderater gjort avbön för den liberala flyktingpolitik som drevs under Fredrik Reinfeldts andra mandatperiod som statsminister. Det handlar bland annat om hans dåvarande statssekreterare Mikael Sandström och förre migrationsministern Tobias Billström.

Kritiken har bland annat handlat om den migrationspolitiska uppgörelse som slöts med Miljöpartiet 2011 och Reinfeldts tal om "öppna era hjärtan" i valrörelsen 2014.

Samtidigt har Reinfeldt också fått stöd av flera, bland dem M:s förre partisekreterare Kent Persson.

”Jag är väldigt stolt”

I dag, efter att ha deltagit i ett Alliansseminarium i riksdagen, kommenterade den förre M-ledaren själv den diskussion som pågår om hans arv.

– Jag är väldigt stolt för den politik som jag hade ansvar för under åtta år, som lagt grund för att sysselsättningen växer i Sverige, att vi har en stabil och välfungerande ekonomi. Det tjänade Sverige väl då och det fortsätter att verka på ett positivt sett för Sverige i dag.

Reinfeldt ville inte säga hur det känns personligen att hans gamla partikamrater nu vänder sig bort från hans politik. Han poängterade i stället att det är fortsatt viktigt att ompröva politiken.

– Det var en tes jag hade som moderatledare också. Man måste vara relevant för sin tid och hitta sina svar. Det är andra som har ansvaret för det nu.

Tror på en öppen värld

Nyligen kom Reinfeldt ut med sin andra bok, där han bland annat slår fast att han fortsatt står upp en för en liberal migrationspolitik.

– Jag tror på en öppnare värld, jag tror att Sverige och Europa står inför utmaningar när barnafödandet inte är så högt, det innebär att det är viktigt att attrahera människor att komma till den här delen av världen. I andra delar av världen så växer befolkningen av sig själv men det gör den inte i Europa.

Han vill inte kommentera hur han ser på Moderaternas omsvängning när det gäller flyktingpolitiken, där man i dag gått i en mycket mer restriktiv riktning.

– Anna Kinberg Batra får svara på hur hon ser på Moderaternas utveckling. Det är hennes ansvar i dag.

Om sitt "öppna era hjärtan"-tal från 2014 säger han.

– Det är ett tal som hölls i valrörelsen, med de utgångspunkter som fanns då. Men jag fortsätter att tro att en öppen värld är bättre än en sluten.

Han vill inte recensera vad hans gamla medarbetare sagt om den flyktingpolitik hans regering förde.

– Jag har stor respekt för var och en av dessa personer. Jag är ytterst ansvarig för den politik som fördes och jag håller fortfarande högt huvud i att stå för de värderingar och beslut som fattades.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Det nya asyl-Sverige – de kommer hit nu
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Fredrik Reinfeldt

Moderaterna

Flyktingpolitik