Löfven går till attack – och lovar fler enkla jobb

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

"Om man inte har en rödgrön regering, då har man en blåbrun regering"

1 av 5

GÖTEBORG. En majoritet av LO-medlemmarna vill kasta ut Miljöpartiet ur regeringen, visar en ny undersökning.

Det får tummen ner av statsminister Stefan Löfven.

– Alternativet till en rödgrön regering är en blåbrun regering, säger han.

Löfven hade också med sig en nyhet om 5000 nya beredskapsjobb.

Stefan Löfven har nu förstamaj-talat två gånger i Göteborg de senaste åren. Första gången var 2012, då som nyvald S-ledare.

Nu återvände han som statsminister.

– Det är något väldigt speciellt att få tala här, det blir en viss inramning. Götaplatsen har något visst, säger han.

5000 beredskapsjobb

Med sig till Göteborg hade Stefan Löfven ett löfte om att få in människor som står långt ifrån arbetsmarknaden på arbetsmarknaden.

– Vi kommer att ge de statliga myndigheterna i uppdrag att fram till 2020 ta fram minst 5 000 moderna beredskapsjobb. Det handlar om enkla jobb till bra villkor, säger Löfven.

Jobben ska man kunna ha i max två år och lönen ska vara kollektivavtalsenlig, anställningen ska dock inte vara a-kassegrundande.

Arbetsuppgifterna ska vara sådant som "behövs men annars inte blir gjort", slog statsministern fast. Det kan till exempel handla om digitalisering av dokument inom statens myndigheter. Annat handlar om naturvård och skydd av det svenska kulturarvet.

"Blåbrun regering alternativet"

Stefan Löfven fick under timmarna i Göteborg mycket frågor om den nya undersökning som visar att sju av tio LO-medlemmar vill att han bryter regeringssamarbetet med Miljöpartiet.

– Jag tror att alla LO-medlemmar vet att om man inte har en rödgrön regering, en socialdemokratiskt ledd regering, då har man en blåbrun regering. Det är alternativet, säger han och syftar indirekt på ett samarbete mellan Alliansen och Sverigedemokraterna.

– Det skulle vara katastrof för LO:s medlemmar. Vi har sett till att sysselsättningen ökar och att fler och fler kommer i arbete, vi sätter resurser till välfärden och vi har förstärkt sjukförsäkringen. Det gynnar LO-förbundens medlemmar och inget av det hade hänt med en blåbrun regering som hade fortsatt med skattesänkningar.

Attackerar M-ledaren

I sitt tal på Götaplatsen gick Stefan Löfven också till attack mot skatteplanering och skatteflykt, efter Panamaskandalen.

– Det finns få saker som provocerar mig så mycket som när de som tjänar allra mest i samhället inte kan kontrollera sin egen girighet, säger Löfven.

Inför talet kritiserade han M-ledaren Anna Kinbertg Batra för att inte ha tagit avstånd i frågan.

– Det finns flera höga moderater med på listan över dem som har gömt oskattade pengar i paradis utomlands och Kinberg Batra har ännu inte tagit avstånd från det. Det är oerhört svagt.

Publicerad:

LÄS VIDARE