Hårda budgetkritiken mot regeringen: ”Inte hållbart”

Regeringens vårbudget kritiseras hårt av oppositionen.

Moderaterna menar att man helt ignorerar framtida utmaningar som riskerar att leda till ett stort utanförskap.

– Det är inte hållbart, säger Ulf Kristersson (M). 

I morse presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens vårbudget, både vårpropositionen och ändringsbudgeten, och reaktioner från oppositionen lät inte vänta på sig. Från Moderaterna var det ekonomisk-politiska talespersonen Ulf Kristersson som presenterade partiets linje.

Han höll med regeringen om att ekonomin i Sverige nu går bra, men att situationen på sikt inte är hållbar.

– Men då ska man använda goda tider till att bygga upp inför dåliga tider. Det gör inte Magdalena Andersson. När det gäller den akuta krisbekämpningen skiljer vi oss inte åt, men när det gäller den långa sikten, säger han.

"Förstår inte allvaret"

Ulf Kristersson vad tydlig med att han tycker regeringen ignorerar det faktum att det behövs stora reformer för att få in de många nyanlända om kommit på arbetsmarknaden. Han sa att regeringen "inte förstår allvaret".

– Det finns många problem i vår omvärld, det påverkar ett land som är så beroende av export som Sverige. Men framför allt har vi en enorm utmaning i flera hundra tusen personer som är nya i Sverige och som antingen ska in på svensk arbetsmarknad och bli självförsörjande eller i hamna i permanent utanförskap. Regeringen gör nästan ingenting för att öka chansen för människor att bli självförsörjande.

Han var också mycket kritisk till att regeringen lämnat "krona för krona"-principen som innebär att alla reformer ska finansieras via skattehöjningar eller utgiftsminskningar. Det är inte hållbart när det gäller permanenta reformer, menade Kristersson.

– Man använder faktumet att svensk ekonomi växer snabbt för att inte finansiera sina reformer, trots att vi är i en högkonjunktur. Det är inte hållbart. Regeringen har systematiskt utmanat de regelverk vi har under lång tid.

Inom några veckor ska Moderaterna presentera sin skuggbudget.

– Vi vill göra besparingar där man kan i nuvarande system och inte göra nya stora utgifter som går åt fel håll, säger Kristersson.

"Andersson tömmer ladorna"

Liberalerna riktade bland annat kritik mot regeringens jobbpolitik och flyktingpolitik.

– Regeringens panikpolitik i höstas försämrar jobbchanserna för flyktingar, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Erik Ullenhag.

Han tycker också det är olyckligt att Sverige behöver låna pengar trots att det är högkonjuktur.

– Magdalena Andersson börjar tömma ladorna. Det riskerar en framtid där vi inte har resurser för att trygga välfärden.

Centerpartiets Emil Källström är framför allt kritisk till "bristen på jobbförslag".

– Det lilla som finns är sämre versioner av gamla förslag från Centerpartiet men det räcker inte för att kompensera för allt det negativa man genomför, säger Emil Källström.

Kristdemokraternas Jakob Forssmed slår fast:

– Regeringens budget innebär stora risker och förlorade år. Den är ett svek mot utsatta grupper på arbetsmarknaden. I stället för långsiktiga reformer som leder till riktiga jobb lägger regeringen allt krut på att åtgärder som vi vet inte leder till jobb.

Sverigedemokraterna kallar det "en budget för en ansvarslös invandringspolitik". Partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt hotar med att fälla budgeten.

– Vi kommer lägga en följdmotion, om vårt förslag då faller och Alliansen pratat ihop sig och enats av ett lägre anslag till migrationen - då kommer vi att rösta på detta förslag.

Publisert:

LÄS VIDARE