Kravet på Löfven efter Khashoggi: Stoppa vapenexporten

avAnette Holmqvist, Olof Svensson, TT

Publicerad:

Mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi måste utredas på djupet, menar Stefan Löfven (S).

– Det verkar mycket troligt att här har skett något fruktansvärt, något horribelt. Vi måste ha en utredning och fakta på bordet, säger han. 

Samtidigt kräver V-ledaren Jonas Sjöstedt att Sverige nu stoppar all vapenexport till Saudiarabien.

Mordet på den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi var enligt turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan både brutalt och på förhand planerat.

Statsminister Stefan Löfven, som leder en övergångsregering, kommenterar nu händelserna. Han kallar mordet ”horribelt och fruktansvärt” och menar att det måste utredas grundligt.

– Vi är lika upprörda över det som med all sannolikhet verkar ha hänt, men låt ändå utredningen fullbordas för att vi riktigt, riktigt ska veta, säger han.

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Stefan Löfven.

Kräver slut för export

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt nöjer sig dock inte med Löfvens svar.

Han menar att Sverige måste stoppa all vapenexport till Saudiarabien nu.

– Det är uppenbart att Saudiarabien inte bara mördar oppositionella. Det är en stenhård diktatur som bedriver ett grymt krig i Jemen där det dör tiotusentals människor, man har bombat skolor, skolbussar, sjukhus. Samtidigt så är Saudiarabien en stor mottagare av svenska vapen och vapen från andra EU-länder. Det här måste bli slutet för vapenexporten till Saudiarabien, säger Sjöstedt.

Tyskt vapenstopp

Mordet på Khashoggi har väckt stor uppmärksamhet och avsky över världen. I söndags beslutade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att omedelbart upphöra med vapenexport till Saudiarabien.

Det är ett beslut som Jonas Sjöstedt applåderar.

– Sverige måste upphöra med vapenexporten och EU borde sätta upp Saudiarabien på listan dit inga vapen får exporteras. Nu har Tyskland framfört detta, man ber om stöd i EU och jag hade hoppats att Stefan Löfven skulle säga att det är dags att avsluta den här exporten, säger han.

Hänvisar till nya riktlinjer

Men något sådant löfte ger inte Löfven i nuläget. Han framhåller att riksdagen i år klubbat igenom nya riktlinjer för vapenexport, som innebär att export till länder som inte lever upp till demokratiska och mänskliga rättigheter ska begränsas. 

Först vill Stefan Löfven att utredningen ska bli klar innan han uttalar sig om ett eventuellt gemensamt EU-vapenembargo.

Men eftersom olika länder har olika lagar kan det bli svårt att hitta en gemensamt hållning, anser Löfven. 

– EU-gemensamma åtgärder måste och ställas mot den svenska lagstiftningen. Vi har olika regler inom EU för vapenexport. Sveriges regering kan inte bortse från Sveriges rikes lag.

Saudiarabien - stor marknad

Saudiarabien är Sveriges största marknad i Mellanöstern. Bara under det första halvåret 2018 uppgick exporten till cirka 3,9 miljarder kronor, enligt SCB.

En rad svenska ministrar har de senaste åren besökt Saudiarabien, däribland Stefan Löfven själv och näringsminister Mikael Damberg samt handelsminister Ann Linde.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM