Margot Wallström: Om möjligt ska barnen föras till Sverige

Utrikesministern på Facebook om IS-barnen

Om möjligt ska IS-barnen föras till Sverige.

Det beskedet ger nu utrikesminister Margot Wallström (S) på Facebook.

– Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn, skriver hon.

Margot Wallström utvecklar nu hur hon ser på frågan om vad som ska hända med de barn till svenska IS-terrorister som finns i läger i norra Syrien.

På Facebook skriver hon:

”Regeringen arbetar nu intensivt för att barn med koppling till Sverige som befinner sig i Syrien får den hjälp de behöver. Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige.”

Olika förutsättningar

Hon tillägger därefter att varje fall måste hanteras individuellt.

”Barnen befinner sig i olika situationer, vissa kanske föräldralösa, andra med föräldrar gripna för handlingar de begått för IS. Att identifiera svenskar, som kan vara födda på plats, är svårt.”

Margot Wallström skriver att regeringen står i kontakt med det internationella röda korset, som arbetar i det största lägret där det finns cirka 76 000 personer.

Norden samarbetar

”Det är av största vikt att barnens situation hanteras rättssäkert och med barnens bästa i fokus. Internationella aktörer, svenska myndigheter och svenska kommuner, som kan vara mottagare av barn, måste samverka.” skriver utrikesministern.

Hon tillägger därefter att läget i lägren är mycket svårt och att det därför är viktigt att också det humanitära arbetet intensifieras så att mat och mediciner når fram.

”Regeringen har nära kontakt med övriga nordiska länder så att vi agerar gemensamt och på liknande sätt.” skriver Wallström.

Under gårdagen sa utrikesministern i en intervju med TT att regeringen ”håller på att titta på frågan” om IS-barnen.

– Vi är i kontakt med myndigheter och vi försöker att skaffa oss allt det sakunderlag som behövs. Vi försöker ta reda på så mycket som möjligt och vi bereder också frågan tillsammans med berörda departement. Vi kommer att återkomma inom kort och säga exakt hur vi ska hitta vägar framåt, sa hon.

Det beskedet meddelar hon alltså nu på Facebook.

Press från Rädda barnen

Frågan om vad som ska hända med IS-barnen har vållat regeringen stort huvudbry. Statsminister Stefan Löfven (S) har upprepat att Sverige inte kommer att hämta hem IS-terrorister, men att frågan om barnens situation är svårare.

På fredagsmorgonen gick Rädda barnen ut i ett öppet brev riktat till Stefan Löfven. Man krävde att Sverige ser till att barn som saknar pass och befinner sig i lägren i Syrien får giltiga handlingar så att de kan ta sig till Sverige. Hälsokontroller har visat att många av barnen mår mycket dåligt, de är undernärda, är drabbade av lunginflammation och olika krigsskador.

– Läget är mycket allvarligt. Barn har dött och kommer att dö i lägren, säger Ola Mattsson, organisationens Sverigechef.

Han framhåller att det dagligen går flyg från irakiska Erbil, fem timmars bilresa från lägren. Många som har giltiga handlingar har redan rest till Sverige den vägen.

Anhöriga redo att betala

Mattsson framhåller att barnen inte kan skiljas från sina föräldrar, i första hand mammorna som de nu vistas med, och att även vuxna därmed behöver få åka med. Han poängterar dock att Rädda Barnen anser att de vuxna som gjort sig skyldiga till krigsbrott ska ställas inför rätta och dömas.

Rädda barnen har löpande kontakt med IS-svenskarnas anhöriga, som enligt Ola Mattsson säger sig vara villiga att betala för biljetterna till Sverige.

– Det är inte logistiken eller pengarna som är problemet här, det är att säkerställa att de här barnen får rätt dokument.

Föräldralösa till Frankrike

Mattsson påpekar att flera andra länder redan har agerat för att undsätta sina unga medborgare. Däribland Ryssland, Indonesien, Kazakstan och Trinidad.

– Och Frankrike har, om vi fått rätt uppgifter, tagit hem en del föräldralösa barn och Tyskland förbereder för att ta hem barn och mödrar från Irak. Så det är absolut möjligt, det är bara fråga om politisk vilja.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE