Alf Svensson: Så ska KD lyckas i valet

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Ebba Busch Thor har hittills misslyckats med att locka fler väljare till Kristdemokraterna.

Partiveteranen Alf Svensson menar att hon måste fokusera på familjen om det ska bli en framgång i valet 2018.

– Det måste handla om familjens rätt och oerhört stora betydelse, säger han

1 av 2 | Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

När KD inleder sitt riksting i morgon är det knappt ett år kvar till valet och partiet har det tufft i opinionen. Så har varit fallet även inför de senaste valen, men då har KD via starka spurter lyckats undvika att ramla ur riksdagen.

Men marginalen har blivit allt mindre. KD har tappat stöd i alla riksdagsval sedan 1998 och fick knappt 4,6 procent av rösterna 2014.

En av dem som gärna ser att partiet rycker upp sig är Alf Svensson, 79, som var partiledare 1973-2004. KD:s nestor, som efter en tid i EU-parlamentet pensionerade sig 2014, ser med viss oro på partiets opinionssiffror.

Vill se fokus på familjen

– Det är bara att var ärlig och säga att siffrorna inte är vad KD själva önskar. Men jag tror att hälsotillståndet inom organisationen likväl är gott, säger han.

Sedan Ebba Busch Thor tog över partiet 2015 har hon hittills misslyckats med att locka fler väljare till partiet. Alf Svensson säger att KD måste driva en tydligare debatt om värderingar för att det ska vända uppåt.

– Det behövs inte fyra partier i Alliansen om alla har budskap som är väldigt lika. Alla partier måste hitta sina unika argument och där menar jag att värderingsdebatten är KD:s existensberättigande.

En sådan debatt måste, enligt Svensson, koncentreras på familjen.

– Den bör handla om familjens rätt och oerhört stora betydelse. Den bör innehålla krav på att skoldebatten inte bara ska handla om lärarlöner och betyg, även om det är nog så viktigt, utan även hur skolan lär eleven att leva och vilka värderingar som säger vad som är rätt och fel.

”Kristdemokratin måste gå i spetsen”

Det är också genom att fokusera på värderingar som Alf Svensson menar att KD ska möta högerpopulismen och Sverigedemokraternas framart.

– Kristdemokratin måste gå i spetsen och säga att varje människa, varifrån hon än kommer och vem hon är, har ett okränkbart värde. Då blir inte nationsgränserna så förfärligt höga som högerpopulisterna vill.

En av de frågor som ska diskuteras på KD:s riksting i helgen är just migrationspolitiken. Under en längre tid har det förts en debatt där många krävt att partiledningen måste ha en mjukare framtoning i frågan.

Alf Svensson ser gärna en sådan ton i debatten – från alla politiska partier.

– Jag kan inte ena stunden säga att alla människor har ett okränkbart värde och nästa plädera för tuffare tag för att människor som har rätt att fly för sina liv, och självklart gör det, ska motas bort.

Publicerad: