Politik

Hagwall går vidare med kritiserad motion: Jag jobbar med fallet

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Riksdagsledamoten Anna Hagwall kritiseras igen – denna gång för att hon bjudit in en föreläsare till riksdagen som anklagas för antisemitism.

Den politiska vilden, som nyligen uteslöts ur SD, tänker också gå vidare med sin motion om att begränsa etniska gruppers ägande av media.

– Jag är väldigt upprörd. Det är motbjudande att bjuda in den här personen, säger Christer Nylander (L).

Anna Hagwall uteslöts från Sverigedemokraterna förra året efter att Aftonbladet rapporterat om hennes antisemitiska uttalanden om familjen Bonnier. Hon är i dag politisk vilde i riksdagen. Inom kort ska hon anordna ett seminarium om yttrandefrihet i riksdagen där etnologiprofessorn och debattören Karl-Olov Arnstberg ska föreläsa.

Anna Hagwalls seminarium har uppmärksammats av Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen. Enligt honom har Karl-Olov Arnstberg medverkat på högerextrema sajten Motgift och hans åsikter om judar har gillats av nazistiska Nordfront.

Liberalernas gruppledare i riksdagen, Christer Nylander, kallar Hagwalls val av föreläsare för motbjudande och kräver att hon ställer in arrangemanget.

– Hon bör förstå att det är extremt olämpligt. Gör hon inte det så tycker jag att Sverigedemokraterna, som trots allt sett till så att hon sitter i riksdagen, agerar för att stoppa detta, säger han.

Trots att Hagwall inte tillhör SD längre anser Nylander att paritet har ett ansvar att stoppa seminariet. Han öppnar också för att förändra reglerna i riksdagen för att hindra liknande föreläsningar i framtiden.

– Jag tycker vi ska ha ett tydligt regelverk som säger att det inte ska finnas någon risk att någon begår hets mot folkgrupp i riksdagen. Hur det ska utformas får vi diskutera i riksdagsstyrelsen.

Mobbningskultur i riksdagen

Anna Hagwall ser inga som helst problem med att bjuda in Karl-Olov Arnstberg. Hon anser att alla, oavsett åsikt, ska kunna bjudas in till riksdagen.

– Om de inte är dömda för hets mot folkgrupp, gjort något brottsligt eller gjort sig omöjliga i samhället. Då har de samma rättigheter som du och jag, som kungen, talmannen och alla ledamöter, säger hon.

Karl-Olov Arnstbergs kritiker anser att han uttryckt sig antisemitiskt. Varför har du bjudit in just honom?

– Därför att han är en mycket kunnig professor. Han är mycket erfaren och har mycket att tillföra i debatten. Vi måste försöka gå ifrån mobbningskulturen som råder i riksdagen. Vi måste lyssna på varandra. Vi kommer inte skapa en bra värld om vi försöker lösa våra konflikter med aggressioner. Nu får ledamöterna chansen att fråga honom. Jag tycker att man ska vinna debatten med ord, inte med att kasta förolämpningar på varandra.

Du delar inte åsikten att han uttryckt sig antisemitiskt?

– Enligt er är alla antisemiter i dag som har minsta lilla kritik mot massinvandringen. Vi kommer prata om yttrandefrihet och våra gigantiska problem som vi har i Sverige.

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

”Jag jobbar med fallet”

Anledningen till att Hagwall uteslöts ur Sverigedemokraterna var en motion och ett uttalande hon gjorde i Aftonbladet där hon sa att ”ingen familj etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media”. SD-ledaren Jimmie Åkesson kallade uttalandet för antisemitiskt och ansåg att det skadade partiets anseende.

Trots kritiken arbetar Hagwall vidare med motionen.

– Jag jobbar på fallet, jag samlar in faktakunskap om Bonniers ägande och alla förhållanden som kors och tvärs finns i landsortstidningar och alla möjliga publikationer. Jag har redan samlat på mig ganska mycket material, jag får se hur jag tänker ge uttryck för den kunskapen.

Har du några med dig i det arbetet?

– Nej, jag gör det själv. Jag letar på internet, jag går till biblioteket. Jag lyssnar på de som har något att säga om det här.

Vad ska arbetet leda till?

– Att sanningen kommer fram. Att familjen Bonnier har ett jättestort inflytande som inte är hälsosamt i Sverige.

Du har tidigare fått kritik för antisemitiska uttalande. Ser du inget problem med att återigen hamna i de här sammanhangen när du bjuder in den här föreläsaren?

– Jag tycker det är ni som har problem med det här. Ni ser antisemitism i varje buske. Ni tycker att alla är antisemiter.

Karl-Olov Arnstberg vill inte kommentera kritiken utan säger ”nej tack, hej” när Aftonbladet når honom.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Anna Hagwall utesluten ur SD – blir vildeSD-ledamoten: Låt Bonniers tidningar gå under
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Anna Hagwall

Sverigedemokraterna

Christer Nylander

Patrik Oksanen

Antisemitism

Yttrandefrihet