Per Bolund: ”C kastar ut Sverige i politiskt kaos”

avIsabelle Nordström, Jonathan Jeppsson, Olof Svensson

SAMHÄLLE

Centerpartiets lämnade i går besked om att man vill spräcka regeringens budget för att stoppa skattehöjningar.

Det får rödgröna företrädare att reagera kraftfullt.

– Annie Lööf är beredd att skapa kaos i svensk politik, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Centerpartiet kom i går med beskedet att man vill stoppa skattehöjningarna i regeringens höstbudget.

– Det här är ett snabbt och effektivt sätt att plocka bort skadliga skatter, säger Per Åsling (C), ordförande i riksdagens skatteutskott, till Dagens Industri.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att han är förvånad och kritiserar Centerledaren för att vara otydlig.

– De måste själv bestämma hur de ser på situationen och ge uttryck för det. I januari sa de på grund av omvärldsläget gjorde att de inte vill laborera med svensk politik. Sedan går det två månader så tycker man det igen. Centern själv måste bestämma, bollen ligger hos dem, säger Stefan Löfven på en pressträff om sänkt skatt för pensionärer.

– Jag tycker att det är för mycket politiskt trixande.

– Här behöver naturligtvis Annie Lööf förtydliga vad det är hon menar. Hon har tidigare sagt att hon inte vill kasta ut Sverige i en politisk kris och att hon inte heller vill att Sverigedemokraterna ha inflytande över den ekonomiska politiken, säger Magdalena Andersson.

– Nu verkar det ju vara tvärtom.

Moderaterna inte bestämt sig

Beskedet får finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att reagerar kraftfullt.

– Jag är ytterst förvånad. Framför allt över det vacklande vi ser från Centerpartiet och hela Alliansen. Det var inte så länge sen Annie Lööf sa att hon inte var beredd att kasta ut Sverige i politiskt kaos. Nu tycks de ha tvärvänt och är fullt beredda att skapa kaos i svensk politik. Det är en otydlighet som når helt nya dimensioner, säger han.

Moderaterna har ännu inte tagit ställning till hur de ska agera efter Centerpartiets besked.

– Det bästa sättet att stoppa politik man inte gillar är att lägga en gemensam budget som både stoppar dåliga skattehöjningar och som sätter en ny kurs på den ekonomiska politiken, det är så vi vill göra, säger Ulf Kristersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna.

– Så det är bra att Centern ändå rör sig i den riktningen. Det vill säga att de ser att det är ett stort problem att regeringen går till riksdagen med skattehöjningar som det egentligen inte finns stöd för. Men vårt svar är fortfarande en gemensam budget.

Kristersson har kallat till möte med de andra allianspartierna nästa vecka.

– Jag har tagit initiativ till att träffas. Jag vet fortfarande inte exakt vad det är Centern menar så vi ska diskutera det, säger han.

SD välkomnar utspelet

Oscar Sjöstedt, ekonomisk talesperson för Sverigedemokraterna, välkomnar utspelet från Centerpartiet.

– Blir det en parlamentarisk öppning för att sätta stopp för skadliga skattehöjningar som slår mot småföretagare, entreprenörer och vanliga löntagare är vi så klart positivt inställda till att hoppa på den öppningen, säger han, och tillägger att man vill reservera sig för hur eventuella utgiftsminskningar kommer att se ut.

– Det är klart att det skulle bli en kris för regeringen, och det har jag inga som helst problem med. Vi får avvakta övriga allianspartier, hittills har jag bara hört två av dem.

Hur reagerade du på utspelet?

– Jag blev lite förvånad, för de har ju uttalat sig i annan riktning hittills. Men det är glädjande, säger Oscar Sjöstedt.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är besviken på Annie Lööf och tycker precis som Per Bolund att hon nu är beredd att utlysa politiskt kaos.

– Jag tycker att Annie Lööf gjorde något bra när hon satte ner foten mot Jimmie Åkesson, när Anna Kinberg sa att hon var beredd att att ta makten med hans stöd. Slarva inte bort det. Håll den här rågången till rasisterna, säger han.

Om de lyckas med detta, vad skulle det innebära för regeringens och er politik?

– Det kan bli bekymmersamt, vi är bra på att lägga en bra och sammanhållen statsbudget. Om man förhindrar det, då måste de som hindrar vara beredda att bilda regeringen och ta makten i stället. Men Centerpartiet har inget regeringsalternativ och verkar inte vara beredda att ta makten.

Sjöstedt: Mycket allvarligt

Jonas Sjöstedt tycker inte att Centerpartiets besked är jämförbart med det som inträffade i riksdagen 2013, då de rödgröna stoppade Alliansens sänkning av inkomstskatten.

– För det första stoppade vi en enskild skattesänkning och förstärkte budgeten. Centern vill ändra ramarna och inriktningen för hela budgeten. Det går mycket längre. För det andra sker det här samtidigt som stora delar av borgerligheten vill fälla regeringen och ta den politiska makten med SD:s stöd. Det gör det här mycket allvarligare politiskt.

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna skriver i ett sms till Aftonbladet att partiet måste studera förslaget närmare.

”Liberalerna kommer självklart att motsätta sig regeringens skattehöjningar. Bred enighet råder numera om att avvisa metoden för att bryta ut delar av budgeten. Centerns nya förslag kommer vi att få studera närmare och återkomma till.”

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

Per Bolund

Alliansen