Ocean Gala-ägarna har försvunnit - med miljonskuld

avOlof Svensson

1 av 3

Bolaget bakom Ocean Gala har lämnat Sverige med en miljonskuld.

Kronofogden har jagat ägarna – som nu har gått under jorden.

– De har försvunnit från vår radar, säger Anna Nordenmark på Kronofogden.

I början av november lämnade Ocean Gala Utansjö hamn utanför Härnösand. Fartyget var tänkt att bli hem för 1 750 asylsökande men i stället hamnade bolaget bakom, Floating Accommodation och dess delägare Kjell Tandberg, i infekterade bråk med svenska myndigheter.

Kronofogden har jagat bolaget för skulder på över en miljon kronor, men i fredags avslutade myndigheten ärendet. Kronofogdens utredning visar att bolaget inte har några tillgångar, Ocean Gala finns inte heller i fartygsregistret och myndigheten har inte kunnat kontakta bolaget.

– Vi har konstaterat att bolaget inte existerar längre. Vi hittar inga fartyg, det finns ingenting. Vi har uttömt alla möjligheter att hitta något, säger Anna Nordenmark, teamchef på Kronofogden.

”Det är trist att bli behandlad så här”

Floating Accommodation har en postadress på Stureplan i Stockholm. Men det är ett kontorshotell och personalen där uppger enligt Kronofogden att bolaget inte finns på adressen. Det finns även en svensk kontaktperson men hon vet inte var delägarna befinner sig.

– Hon får inte heller tag på dem, säger Anna Nordenmark.

Kronofogden har nu sammanställt en utredningsrapport och avslutat ärendet.

– Om någon kommer med tips om var man kan få tag på personerna kan vi ta upp ärendet igen. Annars har vi gjort allt vad vi kan.

Den absoluta merparten av de obetalda skulderna, drygt en miljon kronor, är till ett företag som bedriver konsultverksamhet och som haft hand om förhandlingar mellan Floating Accommodation och Migrationsverket. Det drivs av Jon Ulfsrud som är gammal vän till Kjell och Espen Tandberg, personerna bakom Floating Accommodation.

– Jag har varit frontfiguren i det här och haft kontakten med Migrationsverket. Det är trist att bli behandlad så här av gamla vänner. Det är trist när man gjort en hederlig insats. Men allt mitt arbete finns dokumenterat, det går inte att bestrida, säger han.

Slår tillbaka: Det finns inga skulder

Turerna kring Ocean Gala inleddes i våras när bolaget skrev kontrakt med Migrationsverket. I mitten av juni lade fartyget till i Utansjö hamn, i början av juli meddelade Migrationsverket att man inte tänker betala hyran. Migrationsverket ansåg inte att Ocean Gala uppfyllde kraven som ställs på ett asylboende. Ocean Gala stämde senare Migrationsverket på 250 miljoner – en stämning som bestreds av Migrationsverket i slutet av november.

När Aftonbladet når Kjell Tandberg förnekar han att det finns en skuld till Jon Ulfsruds bolag.

– Vi har betalat de flesta av våra skulder men i det här fallet har det inte funnits något avtal. De har inget avtal med Floating Accommodation, därför finns det ingen sådan skuld, säger han.

Kommer kalla Morgan Johansson till rättegång

Kjell Tandberg säger också att han kommer att ta ärendet med Migrationsverket till rättegång om Migrationsverket inte betalar. Han kommer då att kalla justitieminister Morgan Johansson som vittne. Kjell Tandberg säger sig ha bevis för att Morgan Johansson varit involverad i att sätta stopp för Ocean Gala.

– Vi har skickat flera fakturor och ligger ute med 250 miljoner kronor. Migrationsverket har inte betalat ett öre. Jag är övertygad om att folk kommer bli chockade när de får veta hur svenska myndigheter har hanterat den här affären, säger Kjell Tandberg.

På onsdagseftermiddagen låg Ocean Gala enligt sajten Vesselfinder utanför Malta.