Stefan Löfvens nya tiggeribesked: Detta måste få ett stopp

Regeringen tänker sätta stopp för tiggarna på Sveriges gator.

Stefan Löfven pressar på partivännerna i Rumänien om att ta sitt ansvar. Och han vill se över lösningar som kan få slut på tiggeriet.

– Vi måste titta på olika alternativ. En sak är förbud, ett annat att man får söka tillstånd för att ha den här typen av verksamhet, säger han.

Efter valet av Donald Trump och den ökande diskussionen om populism och växande klyftor mellan stad och land har statsminister Stefan Löfven varit mer synlig på platser utanför de största städerna. På kort tid har han besökt Umeå såväl som Västerås, Kumla, Örebro och nu alltså Enköping.

Fler resor i Sverige

Stefan Löfven framhåller att han alltid tyckt mycket om att resa i Sverige och att det är något han kommer att prioritera mer framöver. Även om uppdraget som statsminister också kräver närvaro utomlands, till exempel i samband med EU-möten i Bryssel.

– När jag var fackligt förtroendevald var resorna i Sverige det bästa jag gjorde. Det skapar en närhet som är helt nödvändig, inte minst i dagens situation med ökande populism. Vi måste se till att det blir tätare mellan väljare och politiskt förtroendevalda, jag upplever en risk för att vi har ett för stort glapp och då ökar risken för misstro och det är skadligt för demokratin, säger Löfven.

Tiggeriet het fråga i S

I stadsbilden i de flesta svenska samhällen ingår numer EU-migranter som tigger för sin överlevnad, vanligtvis romer från Rumänien och Bulgarien.

Inom Socialdemokraterna pågår en diskussion om hur man ska tackla tiggerifrågan. Civilminister Ardalan Shekarabi har öppnat för ett förbud och kommunalråd runt om i landet har varit inne på samma spår. Enligt uppgifter till Aftonbladet anses det av största vikt att frågan får en lösning innan valet 2018.

Stefan Löfven har hittills sagt nej med motiveringen att man ”inte kan förbjuda fattigdom”. I dag verkar dock dörren till ett förbud eller andra kraftfulla åtgärder stå på glänt hos statsministern.

Han slår fast att tiggeriet måste få ett slut.

– Det är aldrig acceptabelt att behöva se människor stå på knä och tigga, det är så förnedrande och fjärran för socialdemokratisk ideologi, så på något sätt måste detta få ett stopp.

Ringt nya S-regeringen

Regeringen har skrivit samarbetsavtal med Rumänien och Bulgarien om tiggarna, men Löfven har också själv agerat gentemot S-ledningen i Rumänien.

– Jag har pratat med ordförande för det socialdemokratiska partiet i Rumänien som nu har vunnit valet och ska bilda regering, om att det här måste utvecklas ytterligare. De måste själva ta ansvar för sina medborgare, det är svaret nummer ett. Sedan hur vi ska hantera exakt det faktum att människor sitter på gatorna får vi fundera ytterligare på. Men det kan inte fortsätta.

– Vi måste visa en skillnad att vi faktiskt successivt ser till att ta bort det, för det är en omänsklig situation.

Betyder det att det kan bli ett förbud mot tiggeri?

– Vi har inget sådant förslag, men vi måste titta på olika lösningar. En sak är förbud, en annan att man får söka tillstånd för den här typen av verksamhet, det finns säkert flera olika varianter, säger Löfven.

Frågan om att den som vill tigga måste söka tillstånd, och därmed riskera ett nej, lanserades av förre justitieministern Thomas Bodström (S) förra året.

– Vi måste inse att det här är en del av vårt samhälle och för att legitimera tiggeriet, men även för att få kontroll över det, så tycker jag att det skulle krävas tillstånd, sa Bodström som samtidigt slog fast att han inte tror på att förbjuda tiggeri.

Har slutat ge pengar i mugg

Stefan Löfven har slutat att ge pengar i tiggarnas muggar. I stället skänker han pengar till hjälporganisationen ”Hjärta till hjärta” med verksamhet för romer i Rumänien och Bulgarien. För det är i tiggarnas egna hemländer lösningen finns, menar han.

– Vuxna människor måste få hjälp till arbete, det måste finnas bra bostäder och bra utbildning för barnen så att de kan leva gott i sitt eget samhälle, säger Löfven.

Några råd om hur svenska folket ska agera i frågan om pengar i tiggarnas muggar vill han dock inte komma med.

– Alla väljer att göra som de vill, jag har berättat hur jag gör.

LÄS OCKSÅ:

BÅDA SIDOR: Borde tiggeri förbjudas? Bästa argumenten – för och emot

Publisert: