Mejla

Lena Mellin

Busch har gjort bort sig

Nu försöker hon blanda bort korten

SAMHÄLLE

KD-ledaren Ebba Busch har gjort bort sig.

Hon vet om det.

Därför försöker hon nu blanda bort korten. Det kommer inte att lyckas.

I förra valet ökade stödet för Kristdemokraterna för första gången på mycket länge. Förtjänsten var i hög grad Ebba Buschs.

Med aldrig sviktande energi och en arsenal av spetsiga uttalanden förde hon sitt parti till en stärkande valseger.

Nu ligger väljarstödet under det förra valresultatet på 6,3 procent enligt Aftonbladet/Demoskop.

Men Ebba Busch har inga planer på att gå från att vara en vinnare till en förlorare. Alltså försöker hon upprepa förra valrörelsens vinstrecept - skarpa uttalanden. Gärna med lite betong- och batongkänsla.

Men i Ekots lördagsintervju om påskhelgens upplopp runtom i Sverige gick KD-ledaren för långt. Hon slängde ur sig ett klatschigt uttalande utan att ha tänkt efter före.

– Frågan som borde ställas, varför sköts det inte skarpt, undrade Busch i intervjun där hon också ifrågasatte varför hundra poliser skadades under upploppen min inte hundra våldsverkare, bland dem många kvinnor och barn.

Det sista gick hon dock inte in på. Att svensk polis skulle skjuta skarpt mot barn är lite väl saftigt, även för KD-ledaren.

Uttalandena i intervjun i Sveriges radio väckte stor uppmärksamhet trots att det var fredag eftermiddag och svenska folket hade siktet inställt på fredagsmys.

Ebba Busch på lördagsmorgonen.

Gjorde kort och gott bort sig

Justitieminister Morgan Johansson (S) undrade om KD-ledaren var riktigt klok, rader av debattörer kritiserade uttalandena. Inte ens polisfacket var nöjt. Snarare tvärtom.

Ebba Busch gjorde kort och gott bort sig. Och hon verkar inse att att så är fallet.

Därför försöker hon nu blanda bort korten. Så gott det nu går.

I en intervju med Aftonbladet på lördagsmorgonen säger Ebba Busch att hon ”vill lyfta diskussionen” till att handla om vilka medel som står polisen till buds i situationer som dem under påsken.

Faktum är att det var inte alls det Busch gjorde. Hon undrade varför polisen inte sköt skarpt. Trots att de faktiskt gjorde det under en av de många sammandrabbningarna.

I intervjun säger Busch också att hennes förtroende för svensk polis är högt och att det ökat. Hon litar fullkomligt på den enskilde polismannen och hens beslut om att dra pistol i folkmassor.

Men det var ju just det hon inte gjorde. Ebba Busch ifrågasatte varför polisen inte sköt skarpt, bland annat mot mammor och barn. Trots att polisen alltså vid ett av upploppen skadade tre personer genom att skjuta skarpt.

På morgonen besökte Ebba Busch Nyhetsmorgon och kritiserade justitieminister Morgan Johanssons kritik.

Mest pinsamt

Hon säger nu att hon vill att polisen ska ha de medel de behöver vid sådana här tillfällen, till exempel vattenkanoner och gummikulor. Vem vill inte det?

Men under påskens presskonferens med rikspolischefen framfördes inga önskemål om just det. Det polisen där ville framföra var att grovt kriminella var inblandade i upploppen. Och att de var påhejade i sociala medier i utlandet.

– Jag har inte lagt mig i polisens arbete, säger Ebba Busch till Aftonbladet. Jo, det är precis det hon har gjort.

Men mest pinsamt är att KD-ledaren nu försöker få det att handla om att Morgan Johansson inte törs möta henne i en debatt.

– Morgan Johansson vägrar ta debatt, säger hon.

Ursäkta mig, var kom det ifrån? Sveriges radio genomför just nu, knappt fem månader före valet, en rad partiledarintervjuer. Utfrågningen av Ebba Busch var en i raden. Där fick hon, såklart, aktuella frågor. Busch svar var så sensationella att intervjun publicerades redan på fredagen i stället, för som planerat, under lördagen.

Uppståndelsen är alltså ett verk signerat Ebba Busch och ingen annan. Statsrådet Johansson har, än så länge i alla fall, inget med saken att göra.

Före hustvisten med Esbjörn, 82, och Ebba Busch erkännande att hon ägnat sig åt grovt förtal av hans juridiska ombud åtnjöt Busch ett högt förtroende bland väljarna. Därefter har det dalat.

”Polisgate” lär inte få dem att vända uppåt igen. Det är jobbigt att göra bort sig.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Ebba Busch: "Varför sköt inte polisen skarpt?"

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin

Ebba Busch

Kristdemokraterna

Rättspolitik