Kraftigt ras för Moderaterna i Stockholm stad

Moderaterna tappar stort i Stockholm i SCB:s stora partisympatimätning.

Partiet går från 31,2 procent till 22,5 procent i det viktiga fästet Stockholm stad.

– Vi måste stärka vårt förtroende bland väljarna, säger Per Nilsson, opinions- och analyschef på Moderaterna.

Anna Kinberg Batra (M).
Anna Kinberg Batra (M).

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

I dag presenterar SCB sin andra stora mätning av hur stödet för de olika partierna ser ut i Sverige. Till skillnad från mätningen som släpptes i förra veckan går den här mer på djupet och tittar bland annat på hur stödet ser ut i olika befolkningsgrupper och i olika delar av Sverige.

Enligt mätningen tappar Moderaterna stort i ett av partiets viktigaste fästen, Stockholm stad. I novembermätningen fick M 31,2 procent, nu ligger stödet på 22,5 procent. I Stockholms län ligger partiet däremot i princip kvar på samma stöd, 35,6 procent i november till 33 procent i dag.

Moderaterna går också kraftigt tillbaka i delar av Skåne. Från 28,6 procent till 20,9 i Malmö och från 30 procent till 18,1 i Västra Skåne.

Mätningen visar också att M tappar sympatier på många håll i Sverige. Totalt är det 21 procent som säger att de sympatiserar med partiet jämfört med 25,4 i november 2016.

”Vi måste stärka vårt förtroende”

Per Nilsson, opinions- och analyschef för Moderaterna, säger att mätningen bekräftar vad partiet redan visste, att man befinner sig i ett allvarligt läge.

– Vi måste stärka vårt förtroende bland väljarna, säger han.

Det stora tappet i Stockholms stad menar han är problematiskt.

– Det är en viktig del av Sverige, både sett till antal väljare men också därför att väljargruppen där är väldigt rörlig. För vår del är det centralt att göra så bra val som möjligt, i hela landet men även i våra storstadsregioner, säger Nilsson.

Han säger samtidigt att det finns ljusglimtar i mätningen för M, att det finns potential framåt.

– Vi har störst antal väljare som har oss som näst bästa parti. Det är också fler som säger att de sympatiserar med oss än de som säger att de skulle rösta på oss om det vore val i dag. Ett år innan förra valet låg vi ungefär på de här nivåerna. Under valrörelsen så spurtade vi fem procentenheter. Väljarkåren är högst påverkningsbar, säger han.

Sympatierna för Centerpartiet har samtidigt ökat kraftigt medan Socialdemokraterna ligger kvar på ungefär samma nivå som för ett halvår sedan.

M-väljarna håller C som näst bäst

I den andra SCB-mätningen mäts vilket parti väljarna sympatiserar med och inte vilket parti man skulle rösta på i ett val. Det tillfrågas också vilket parti man sympatiserar näst mest med. M-sympatisörer har Centerpartiet som näst bästa parti (27,7 procent), tätt följt av Liberalerna (24,9 procent). 13,4 procent av M-sympatisörerna anser att SD är det näst bästa partiet.

Bland SD:s sympatisörer är det hela 40,4 procent som har M som näst bästa parti.

I förra veckan publicerades SCB:s stora väljarbarometer. I den tappade Moderaterna 4,7 procentenheter och fick ett stöd på 18,1 procent.

Publisert:

LÄS VIDARE