Ylva Johanssons nya drömlön: 245 000 kronor – plus tillägg

Ylva Johansson kan se fram emot ett rejält lönelyft när hon tillträder som EU-kommissionär.

Månadslönen blir omkring 245 000 kronor plus en rad tillägg – betydligt mer än vad statsminister Stefan Löfven drar in.

Ylva Johansson har inte varit tillgänglig för en kommentar om den nya lönen.

Ylva Johansson har passerat grillningen i EU-parlamentet och börjar av allt att döma sitt nya jobb som kommissionär den 1 november.

Uppdraget kommer att innebära ett rejält klirr i kassan för Johansson. Kommissionärerna ligger i toppen av unionens lönelista och har en grundlön på 22 494 euro i månaden, vilket motsvarar 245 500 kronor.

Ylva Johansson nya drömlön ger mer än dubbelt så mycket mer pengar i ex-ministerns plånbok.
Ylva Johansson nya drömlön ger mer än dubbelt så mycket mer pengar i ex-ministerns plånbok.

Utöver grundlönen har kommissionärerna rätt att söka en rad olika tillägg.

Ylva Johansson har, liksom alla som arbetar på en EU-institution, rätt till ett utlandstillägg på 16 procent av grundlönen. För Johansson blir det 39 280 kronor extra i månaden.

Flyttbidrag på en halv miljon kronor

Hon har också rätt till ett flyttbidrag som motsvarar två månadslöner. För Ylva Johansson blir det närmare en halv miljon kronor.

Det finns flera tillägg att söka för dem som planerar att ta med familjen till Bryssel. Ylva Johansson har enligt reglementet rätt att söka ett så kallat hushållstillägg för partnern Erik Åsbrink.

Stefan Löfven tjänar numera betydligt mindre än sin forna minister.
Stefan Löfven tjänar numera betydligt mindre än sin forna minister.

Det går också att söka tillägg för barn, skola och resor.

Ministrar i svenska regeringen har en månadslön på 139 000 kronor. Ylva Johansson kommer alltså tjäna mer än dubbelt så mycket när hon tillträder sitt nya arbete, förutsatt att hon söker tillägg som till exempel utlandstillägg eller hushållstillägg.

Statsminister Stefan Löfven har en månadslön på 176 000 kronor och kommer därmed lönemässigt att ligga långt under sin tidigare arbetsmarknadsminister.

Månadslönen som EU-kommissionär blir omkring 245 000 kronor plus en rad tillägg – betydligt mer än vad statsminister Stefan Löfven drar in.
Månadslönen som EU-kommissionär blir omkring 245 000 kronor plus en rad tillägg – betydligt mer än vad statsminister Stefan Löfven drar in.

Inte tillgänglig för kommentar

EU-anställda betalar ingen statlig inkomstskatt utan en särskild EU-skatt, pengar som går tillbaka in i EU:s budget. Skatten är progressiv, ju mer man tjänar desto mer betalar man. Exakt hur mycket Ylva Johansson kommer att betala är i nuläget oklart. Andreana Stankova, pressekreterare på EU-kommissionen, som har hand om budgetfrågor, säger att de flesta i Johansson position betalar 45 procent i skatt plus 7 procent i något som kallas solidaritetsavgift.

– Ungefär hälften av deras lön går till skatt, säger Andreana Stankova.

Aftonbladet har sökt Ylva Johansson för en kommentar. Hennes pressekreterare Charlotta Eriksson hälsar att hon är upptagen hela dagen.

Europaparlamentet röstar om den nya kommissionen den 23 oktober.

 

Fotnot: EU-kommissionens löner bestäms av Europeiska rådet. Kommissionen avslöjar inte vad enskilda tjänstemän tjänar. Siffrorna baseras därför på de officiella föreskrifterna och lönenivåerna som finns tillgängliga.

Publisert:

LÄS VIDARE