Leif GW Persson

Löfvens hemliga frukost med GW

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Stefan Löfven bjöd i hemlighet Leif GW Persson på frukost i Sagerska huset.

På menyn stod ägg och frågan om hur gängbrottsligheten ska knäckas.

– Löfven är en alldeles utmärkt person, han jobbar häcken av sig och får inte så många tack för det, säger GW Persson.

Före valet 2018 bjöd statsminister Stefan Löfven in en oväntad gäst till sin tjänstebostad i Sagerska huset, kriminologen och författaren Leif GW Persson, 74.

På mötet, som skedde över en middag bestående av bland annat Skagenröra och abborre, diskuterade de gängskjutningarna som redan då gäckade Sverige.

Den 22 november 2019, var det dags igen. Denna gång åt de båda frukost på tu man hand, även nu för att diskutera gängbrottsligheten.

– Det var trevligt, jag tycker om honom. Vi är lite lika och har samma bakgrund, som gamla sossar, säger Leif GW Persson.

Stefan Löfven.

Foto: JESSICA GOW/TT

”En utmärkt frukost”

– Det var mycket trevligt, en utmärkt frukost med kokta ägg och kaffe och te och allt det där, säger Leif GW Persson.

Löfvens regering har den senaste tiden fått utstå hård kritik för att man inte gjort tillräckligt för att mota gängbrottsligheten.

GW Persson, som röstat på S sedan 1968, säger att det går dåligt för partiet när det gäller kriminalpolitiken.

– Tyvärr är det så. Det är som att spela på någon annans planhalva, det är inte något traditionellt socialdemokratiskt område, det är redan inrutat av sverigedemokrater och borgare.

– Jag tycker att man ska hålla sig till de stora frågorna, som välfärden, vården, pensioner och utbildning. De traditionella socialdemokratiska frågorna.

Vad borde Löfven och regeringen göra för att komma till rätta med den grova kriminaliteten?

– Ytterst bör man skärpa upp de polisiära insatserna mot de här personerna och det sker ju. Om du frågar mig är det i nationell mening en skitfråga, den berör någon promille av en promille av landets befolkning om man ser till dess dramatiska verkningar.

– Samtidigt får det kollektivt genomslag och stjäl våldsamt med resurser från den övriga kriminalpolitiken. Det som plågar vanligt folk är de så kallade vardagsbrotten som aldrig klaras upp. Jag tycker att det möjligtvis är där man ska sätta in stöten.

”GW Persson har många kloka idéer”

Rent politiskt menar GW Persson att frågan är förlorad för S.

– Då finns annat som man med fördel kan prata om, som välfärd. Där inbillar jag mig också att Jimmie Åkesson och hans kamrater inte skulle vara lika talföra, de har inte en susning om vare sig hur man gör eller vad det handlar om. Kriminalpolitik är oftast populistisk.

Den senaste tiden har Löfven börjat få tuff intern kritik. Flera kommunalråd i S har sagt att han inte bör leda partiet i valet 2022.

Leif GW Persson.

Foto: ROBIN LORENTZ ALLARD

Leif GW Persson håller inte med.

– Han är en alldeles utmärkt person och en person som jag litar på. Han jobbar häcken av sig och får inte så mycket tack för det. Respekten för den mannen i mitt fall kvarstår.

– Jag vägrar att kasta in handduken. Förr eller senare tror jag att verkligheten kommer att driva det här till rätta. Frågan är vad de andra partierna ska prata om den dagen som polisen lyckas få någon kontroll på gängkriminaliteten. Då har de inte några samtalsämnen kvar.

Stefan Löfven säger:

– Leif GW Persson har många kloka idéer och tankar. Det är självklart för mig att lyssna och diskutera med olika personer. Vi hade ett bra samtal om bland annat gängbrottsligheten och hur Sverige ska tackla den.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: England-Skottland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Leif GW Persson hoppar av Brottsjournalen

ÄMNEN I ARTIKELN

Leif GW Persson

Stefan Löfven

Kriminalpolitik

Välfärd