Jakob Forssmed

KD-topparnas kritik mot nya SD-linjen

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

ÖREBRO. Alf Svensson höjer ett varningens finger för Kristdemokraternas SD-linje.

Och flera toppnamn i partiet är öppet kritiska till strategin.

– Jag förbehåller mig rätten att inte samtala med exempelvis kommunalrådet i Göteborg, som har på film när han skrattar och drar judeskämt, säger David Lega.

Kristdemokraterna har som enda parti i riksdagen öppnat för att samtala och förhandla med Sverigedemokraterna. Den nya linjen innebär inget organiserat samarbete, men i enstaka frågor ska det gå att nå samsyn.

Flera i partistyrelsen reserverade sig dock mot beslutet.

– Jag har full respekt för linjen, men jag står inte bakom den, säger David Lega, kommunalråd i Göteborg och partiets andranamn till EU-valet.

Lega tänker inte börja samtala med Sverigedemokraterna i Göteborg. Han nämner som exempel kommunalrådet Jörgen Fogelklou (SD) som är med på en uppmärksammad film där det skämtas om judar.

– Att bekämpa främlingsfientliga krafter ligger i vår själ, säger han.

Ville hålla kvar det KD gick till val på

Även Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson och förste vice partiledare, reserverade sig mot SD-linjen.

– Jag var en av de som ville hålla kvar vår position vi gick till val på när det gäller relationen till Sverigedemokraterna, säger han.

En av anledningarna är Alliansens möjlighet till fortsatta samarbete, menar Forssmed.

Är det inte problematiskt att ni har en så annorlunda bild i partiet?

– Bilden är inte så annorlunda. Vi vill kämpa för att driva igenom kristdemokratisk politik, vi är också överens om att inte ha något organiserat samarbete med SD utan att försöka återupprätta ett borgerligt samarbete.

”Man kan samtala med gangsters”

Alf Svensson, partiledare mellan 1973 - 2004, säger att det nu är viktigt att KD skiljer mellan att samtala och att samarbeta. Han hoppas inte att den nya linjen leder till det senare.

– Man kan samtala med gangsters och de som sitter på Kumla. Det har jag gjort under åren. Men man måste vara stark i sina värderingar. Man kan inte samarbeta med partier som har sina rötter ner i andra värderingar, och det hoppas jag inte blir av någon gång heller, säger han.

1 200 kristdemokrater samlas i helgen i Örebro för kommundagar. När Ebba Busch Thor klev upp på scenen för att invigningstala rådde i det närmaste Halleluja-stämning i kongressalen. Partiet har fördubblat sitt stöd i opinionen sedan valet och når i en färsk mätning från Aftonbladet/Inizio 12,1 procent.

Jublade när EBT gjorde entré

Kristdemokraterna reste sig och jublade över sin partiledare, stereon spelade Loreens ”Euphoria” på hög volym.

Ebba Busch Thor lovade att KD inte kommer att överge sina kristdemokratiska värderingarna. Men att isolera SD har varit förödande för svensk politik, anser hon.

– Ringdansen runt SD har hindrat regeringar från att regera och oppositionen från att opponera. Väljarnas förtroende för politikens förmåga har sjunkit, sa hon.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Busch Thor lyfter KD till nytt rekord

ÄMNEN I ARTIKELN

Jakob Forssmed

Ebba Busch

David Lega

Kristdemokraterna

AB Voice