Borgs varning: Sverige halkar efter resten av världen

Skriver bok om tiden som finansminister

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Anders Borg varnar för att Sverige håller på att halka efter resten av världen.

Ex-ministern är också djupt oroad över en framtida kollaps av byggsektorn.

– Vi hade tio pärmar med underlag för att möta krisen. Jag hoppas de förbereder sig lika bra nu, säger han.

Anders Borg var Sveriges finansminister under vad som beskrivs som den värsta ekonomiska krisen sedan depressionen på 30-talet. Nu ser han flera tecken på att en ny ekonomisk kris närmar sig och är oroad för hur det kommer påverka Sverige.

– Bilindustrin är oerhört viktig för oss. Men på grund av klimatkrisen och handelskriget mellan USA och Kina är osäkerheten i bilindustrin mycket större nu, säger han.

Halka efter

Ett annat orosmoln gäller byggsektorn, som är stor i Sverige. Om vi går in i en lågkonjunktur, vilket ex-ministern tror är oundvikligt, kommer sektorn drabbas hårt. Ett tredje hot är att vi enligt Borg håller på att halka efter tekniskt vad det gäller utbyggnaden av 5G nätet.

– 5G är inte viktigt för att du och jag ska kunna sitta hemma och titta på bättre film på nätet. Det är avgörande för svensk industri. Nu rullas detta ut i USA och Kina gör massiva investeringar. Europas investeringar ligger på en tredjedel av Kinas nivå, säger Borg.

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
Anders Borg, tidigare finansminister

Hans budskap till regeringen är att låta bolagen få licens och samtidigt kräva att de bygger ut näten.

Minska utsläppen

Du är oroad över bilindustrins framtid. Kan man verkligen upprätthålla den och samtidigt klara klimatmålen?

– Det är den stora utmaningen. Vi måste minska utsläppen, men vi måste också ha hög tillväxt så att människor kan ha en stigande levnadsstandard och ett arbete. 

Är det förenligt?

– Jag tror att det är det. Skulle man titta över 20, 30 år är det självklart. Men stegen på vägen kan bli stökiga. Den stora svåra frågan är hur Indien och Afrika ska kunna växa utan att tio eller tjugodubbla sin energikonsumtion. Det är därför vi måste hitta nya energikällor.

Skriver bok om tiden i politiken

Anders Borg skriver just nu på en bok om tiden i politiken. Boken släpps i höst har titeln ”Finansministern”. Mycket kretsar kring den dramatiska hösten 2008 då världens ekonomier höll på att gå under.

– Hela världen skakade, Sverige hängde på repen. Men vi lyckades ta oss förbi det. Det blev inte 12 procents arbetslöshet och jättelika underskott. Det finns en del viktiga lärdomar. Man ska ha ordning och reda på ekonomin och veta att det alltid kommer en kris. Därför ska man förbereda sig tidigt.

Anders Borg var finansminister 2006 - 2014. Han har i dag flera styrelseuppdrag. I sommar tänker han vara i Georgien och fortsätta skriva på sin bok.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM