Lokal MP-topp utreds för trakasserier: ”Han är en diktator”

avEmma Lindström

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett miljöpartistiskt kommunalråd i en kommun nära Stockholm anklagas för flera fall av trakasserier, hot och ett upprepat olämpligt beteende.

Mannen ska ha gjort till en vana att krama och pussa kvinnlig personal i kommunhuset och att frysa ut personer som inte håller med honom.

Nu har kommunen inlett en internutredning.

– Han beter sig som en diktator. Ett bättre ord finns inte, säger en källa till Aftonbladet.

Mannen, ett miljöpartistiskt kommunalråd i en kranskommun till Stockholm, beskrivs som en ”diktator” och ”patriark”. I tre mandatperioder har han haft makt i kommunen och enligt uppgifter till Aftonbladet har han agerat olämpligt i minst tio års tid.

Fysisk mot kvinnor

En kvinna som Aftonbladet pratat med beskriver hur hon blivit kramad och pussad mot sin vilja. 

– Det är inte jag som kramat honom. Jag har visat tydligt att jag inte vill och försökt ta i hand i stället och han har ändå tryckt sig fram och kramat mig, säger hon.

Flera personer beskriver samma typ av fysiska närmanden mot kvinnor.

– Mot kvinnor är det mycket kramar och liknande utan kvinnornas medgivande. Han är väldigt fysisk och nästan lite hårt handgripligen. Det ska kramas hårt och man ser att kvinnorna inte är med på det, säger en annan uppgiftslämnare som berättar att folk börjat gråta på grund av mannens beteende.

– Han tar på tjejer. Han kramar, pussar och använder kultur som ursäkt när han är fysisk, säger en tredje person.

Hot mot personal

Mannen ska också uppträtt ha aggressivt, skällt ut personer inför annan personal och hotat om att utesluta partimedlemmar.

Enligt uppgifter ska han rekryterat män som stöttar honom och håller honom om ryggen – vilket ska vara anledningen till att han kan sitta kvar trots sitt beteende.

De som vågat ifrågasätta har varit få och i underläge mot de personer han knutit till sig.

– Det har funnits kritiska röster men aldrig tillräckligt många, så de har varit fler, säger en av uppgiftslämnarna.

– I ett annat parti hade han rykt direkt, säger en annan.

Många är rädda för mannen och enligt en källa finns det ”folk i huset som är rädda att han ska ge dem stryk”.

Ledningen väntar på utredningen

För några veckor sedan inleddes en utredning mot mannen.

”Jag kan bekräfta att det pågår en internutredning, som genomförs av en oberoende extern part”, skriver kommunens personalchef i ett mejl till Aftonbladet.

Flera personer uppger att mannens trakasserier och olämpliga beteende varit känt av partiet under en lång tid.

– Jag har svårt att tro att ingen i den politiska ledningen har sett det för då är man både blind och döv, säger en person.

Ytterligare en person med insikt säger att ledningen är medveten om mannens beteende.

Elin Olsson, distriktsordförande i Stockholmsregionen Miljöpartiet, bekräftar att det pågår en utredning mot en person och att man inväntar resultatet. Hon säger att uppgifterna om mannens beteende är nya för henne.

– Jag har känt till att det upprättats en anmälan om de här förhållandena som är inlämnad sedan ett par veckor tillbaka. Det som tillkommit media sedan några dagar är nytt för mig och det är så klart allvarliga anklagelser, säger Elin Olsson till Aftonbladet.

Har man alltså inte känt till det här högre upp i Miljöpartiet än i kommunen?

– Det kan inte jag uttala mig om. Jag uttalar mig om det som kommit fram via den här anmälan och det som kommit fram de senaste dagarna i media och det ser jag allvarligt på, säger Elin Olsson.

Aftonbladet har sökt mannen.

Så många sexualbrott polisanmäls 00:38
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Politik