Polisutredning mot V-politiker nedlagd

avKenan Habul, Olof Svensson, Pär Karlsson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

En tidigare företrädare för Vänsterpartiet polisanmäldes för sexuellt ofredande.

Men polisen valde att lägga ned undersökningen mot mannen.

– Jag har bettet mig olämpligt. Jag var alltför flörtig, säger mannen till Expressen.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Under gårdagen polisanmäldes en tidigare företrädare för Vänsterpartiet för sexuellt ofredande. Händelsen inträffade ”i närtid” på ett av partiets arrangemang, enligt biträdande partisekreterare Hanna Gedin.

– Det rör en specifik händelse, vid ett tillfälle. Det kan vara något som faller inom ramen för sexuellt ofredande, sa hon tidigare till TT.

Kvinnan som drabbades talade om det för V-ledningen som har kontaktat den anklagade och bett honom att tillsvidare hålla sig borta från V:s evenemang.

Hanna Gedin säger bara att mannen som anklagas är en tidigare förtroendevald som haft viktiga uppdrag för partiet.

– Vi tar allvarligt på sexuella trakasserier, oavsett nivå, säger Gedin och tillägger att hon av respekt för den drabbade inte vill gå in på detaljer.

”Kan bara ångra mig och be om förlåtelse”

Enligt kvinnan har mannen trakasserat henne genom "kroppsberöring", sms och genom att säga saker till henne som upplevts som kränkningar. Partiet uppmanade kvinnan att anmäla händelsen.

Aftonbladet har fått bekräftat att en polisanmälan gjordes mot mannen. Brottsrubriceringen var sexuellt ofredande. Anmälan gjordes under gårdagen och på tisdagseftermiddagen kom besked från polisen att det läggs ned.

– Det saknas anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal förövats, säger polisens presskontakt på den ort där ärendet utreds till Aftonbladet.

Lagts ned

Det är inget konstigt att så sker efter endast en dags utredning, menar presstalespersonen.

– Det är ett helt normalt förfarande att man gör en samlad bedömning av det materialet man har tillgängligt just nu.

Den utpekade V-politikern säger till Expressen att han bettet sig olämpligt mot kvinnan på en fest, något som han ska ha bett om ursäkt för i ett sms.

– När hon sedan skrev till mig att hon inte ville ha kontakt så skickade jag en tydlig ursäkt. Jag kan bara ångra mig och be om förlåtelse, säger mannen till Expressen.

Men polisen poängterar att det inte innebär att ärendet läggs ned för all framtid.

– Om nya uppgifter kommer fram kan fallet alltid tas upp på nytt, säger presskontakten.

Kan öppnas igen

Aftonbladet har också varit i kontakt med distriktet där kvinnan är förtroendevald. Ordföranden i distriktet bekräftar att det gjorts en anmälan mot en tidigare företrädare för partiet.

Aftonbladet söker den utpekade V-politikern. Partiets presstjänst hänvisar till intervjun med biträdande partisekreteraren till TT.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM