Allianstoppar rasar mot Byggnads bild

SAMHÄLLE

När fackförbundet Byggnads helmanliga styrelse valde att stötta kvinnor med så kallade ”pussy hats” ledde det till blandade reaktioner. Nu får de stark kritik från flera borgerliga politiker.

– Det är genant, säger Jessica Polfjärd (M), Moderaternas gruppledare i riksdagen.

1 av 2 | Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jessica Polfjärd (M).

På onsdagsmorgonen meddelade fackförbundet Byggnads i en debattartikel på SVT Opinion att de bär rosa ”pussy hats” i solidaritet med kvinnor i branschen.

Bilden och budskapet fick snabbt kritik såväl från olika debattörer som på Byggnads egen Facebooksida. Nu går även flera tunga allianspolitiker ut och kritiserar fackförbundet.

– Det är genant att se ett fackförbund göra på det här sättet. Det känns bara som symbolik. Jag skulle ta dem på allvar om de hade hattarna varje dag, säger Jessica Polfjärd (M), gruppledare i riksdagen.

Foto: Byggnads.
Den omtalade bilden på Byggnads styrelse.

Istället för att bära rosa mössor och tala om att branschen består av 99 procent män borde de försöka göra något, menar hon.

– De borde ställa sig frågor hur de attraherar fler kvinnor till yrket och hur de kan få fler att engagera sig.

Lööf: ”Tondövt”

Även centerledaren Annie Lööf har kritiserat Byggnads. På sin Facebooksida har hon själv lagt upp och kommenterat den.

Att Byggnads förbundsstyrelse - alla män såklart - väljer att posera på gruppbild i dessa mössor istället för att göra skillnad i verkligheten är tondövt. Särskilt en dag som denna”, skriver hon.

ARTIKELN HANDLAR OM