Wallström: Dödandet i Iran är helt oacceptabelt

De våldsamma demonstrationerna i Iran oroar utrikesminister Margot Wallström (S).

Men hon är tveksam till att frågan kräver ett extra möte i FN:s säkerhetsråd just nu.

– Det är helt oacceptabelt med dödande av demonstranter, våld är aldrig vägen framåt, säger Wallström.

Margot Wallström (S).
Margot Wallström (S).

Utrikesminister Margot Wallström träffade på onsdagsförmiddagen svensk media med anledning av utvecklingen i Iran, där ett 20-tal personer mist livet i samband med demonstrationer.

– Jag tror att de flesta följer det som sker i Iran med stor oro och förfäran, ett 20-tal har fått sätta livet till. Men det finns också hopp om framtiden med att människor vågar säga vad de tycker och att de protesterar mot det de upplever är orättvis politik, mot arbetslöshet, sociala problem och en önskan om en större frihet, säger utrikesministern.

”Vi trycker på”

Margot Wallström framhåller att Sverige följer utvecklingen i Iran mycket noga och säger också att man står bakom EU:s linje i frågan.

Själv framhåller hon att Sverige har fört fram sin kritik på många olika sätt – i dialog med den iranska regeringen genom olika former av diplomatiska kontakter.

– Vi fortsätter att trycka på Iran för att se till att vi får upp alla de här frågorna i dialogen med regeringen där. Vi gör det i alla våra kontakter, när vi har bilaterala samtal, när vi har besök, när vi samtalar med Iran så är det här väldigt viktiga frågor att diskutera och det gör vi också i uttalanden om det som har skett den senaste tiden.

Utrikesministern själv har dock fått kritik, bland annat på debattsidor, för att inte vara skarp nog i sina fördömanden av den iranska regimens agerande mot demonstranterna.

– Jag har varit en av de första, kanske den första utrikesministern i EU-kretsen, som yttrat mig och det jag sagt ligger i linje med vad EU uttalat och vad vi gemensamt uttalar. Vi säger att det är helt oacceptabelt med dödande av demonstranter och våld är aldrig vägen framåt när det gäller den här typen av exempel på folkligt uppror, säger Wallström.

Säkerhetsrådet

USA:s FN-ambassadör har begärt ett extra möte i FN:s säkerhetsråd med anledning av Iran. Sverige har en plats där i år, men något extra möte just nu är Wallström tveksam till.

– Säkerhetsrådet ska diskutera sådant som är ett hot mot internationell fred och säkerhet och hittills så har vi kanske inte resonerat om det som sker i Iran i sådana termer, säger hon.

– Men det finns ju olika sätt att föra upp en fråga och att prata om utvecklingen i ett land eller en region i säkerhetsrådet. Och det behöver man kanske inte göra i öppet format där man riskerar ett veto från något annat land.

Att den amerikanske presidenten Donald Trump tagit så tydlig ställning för demonstranterna vill dock inte Margot Wallström kommentera.

– Jag tänker inte recensera Donald Trump och hans uttalanden.


För fler politik- och samhällsnyheter, följ @Aftonbladet Samhälle på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE