Uppgifter: Carl Schlyter startar nytt parti

Publicerad:
Uppdaterad:
Carl Schlyter.
Foto: Staffan Claesson / TT
Carl Schlyter.

SAMHÄLLE

Carl Schlyter lämnade nyligen Miljöpartiet - efter 25 år.

Nu ska han starta ett nytt parti, erfar Aftonbladet.

Under onsdagskvällen är projektet tänkt att lanseras.

Nyligen stod det klart att Carl Schlyter, som varit både riksdagsledamot och EU-parlamentariker, lämnade Miljöpartiet. Han gjorde det i protest mot den Januariavtalet, där MP gjorde upp om politiken med Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet.

Avhoppet kom efter 25 år i partiet.

Enligt vad Aftonbladet erfar tänker inte Schlyter befinna sig länge utanför politiken. Källor uppger för Aftonbladet att han redan i kväll ska lansera ett nytt politiskt parti.

Under den förra mandatperioden befann sig Schlyter, tillsammans med tre andra ledamöter i MP:s riksdagsgrupp, ofta i konflikt med partiledningen och S/MP-regeringens förda politik.

– Jag ser att MP åker ur riksdagen, att S hamnar under 20 procent, och att hela samhällsdebatten under fyra års tid kommer ha ställt människa mot människa, sa han till Aftonbladet när han siade in i framtiden i samband med avhoppet.

Den före detta MP-profilen kandiderade inte för omval till riksdagen 2018.

– Jag valde att inte kandidera för att riktningen på den förda politiken kunde jag inte stödja, men om vi hade hamnat i opposition hade jag ju kunnat hjälpa att vända på skutan. Men den här uppgörelsen kommer att öka klyftorna, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Tidigare har Schlyter förekommit i spekulationer när MP ska välja nytt manligt språkrör. Men denna gång är han alltså inte aktuell. I stället spår många att Per Bolund, som kandiderar, kommer efterträda Gustav Fridolin när han lämnar i maj.

Publicerad: