Annie Lööf: ”Socialdemokraterna har kommit med ett skambud”

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Annie Lööf är mycket besviken på svaret från Stefan Löfven på C:s kravlista.

”Socialdemokraterna har kommit med ett skambud när det gäller en rad av de politiska krav som Centerpartiet fört fram”, skriver C-ledaren på Aftonbladet Debatt.

Samtidigt menar Lööf att hennes parti kan ge Löfven en sista chans – mot löften om rejält politiskt genomslag.

Det är i en debattartikel hos Aftonbladet som Annie Lööf redogör för hur Socialdemokraterna har tagit emot Centerpartiets kravlista, som lämnades över i förra veckan.

Hon skriver: ”Socialdemokraterna har kommit med ett skambud när det gäller en rad av de politiska krav som Centerpartiet fört fram. Om detta skulle vara slutsvaret kommer Centerpartiet rösta nej till Stefan Löfven.”

Enligt C-ledaren har S sagt sig beredda att gå C till mötes på ett ”fåtal punkter” under mandatperioden. Men det räcker inte, skriver Lööf.

”Med Socialdemokraternas nuvarande ingång är risken för stor att S kommer dra frågor i långbänk och inte genomföra de strukturreformer som är nödvändiga för Sverige.”

En sista chans

Samtidigt slår hon fast att C fortfarande är berett att ”ta ansvar och ge S en sista chans”. Men för det krävs skarpa och tydliga besked från S om att gå med på liberala reformer och krav på satsningar för företag, landsbygd, miljö och välfärd.

Kan inte stå bakom S-politik

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson utvecklar beskedet i en intervju med Aftonbladet:

– Det är väldigt få tydliga besked ifrån S. De kan inte förvänta sig att vi ska ställa upp på en i grunden socialdemokratisk politik med lite center-garneringar. Det krävs något betydligt bättre, säger han.

I vilka sakfrågor har de inte velat gå er till mötes?

– Det behövs mer när det gäller det som vi fört fram om liberala strukturreformer för en mer flexibel arbetsmarknad, för en bostadsmarknad med ökad rörlighet som kan ge ökat byggande. Vi behöver ha mer besked när det gäller skatter för företag och entreprenörskap. Det handlar om våra skarpa miljöförslag för att sänka utsläpp och främja mer förnybart. För att ta några exempel på områden där vi inte fått så konkreta besked vi skulle behöva.

”Måste gå med på skarpa reformer”

Han fortsätter:

– S vill ju ha statsministerposten och ha ett stort inflytande över hur politiken drivs igenom. Om vi ska kunna samarbeta måste vi veta att de går med på ett antal skarpa reformer och att det kommer att genomföras inom rimlig tid den här mandatperioden. Vi kan inte bara ha allmänna utfästelser om att man ska titta på olika förslag. Då är risken att det blir väldigt lite resultat.

C kräver ”ordentliga politiska förflyttningar” från S.

– De förflyttningarna har inte alls kommit i tillräcklig utsträckning. Men vi är beredda att pröva det här i samtal som sker i rask takt, för att se om det finns någon vilja att leva upp till talet om blocköverskridande lösningar, säger Arthursson.

Han säger att C är väl medvetna om att en S-ledd regering inte kan driva 100 procent centerpolitik.

– Det förstår vi. Men däremot finns det ett antal saker som vi bedömer att Sverige behöver när det gäller bland annat liberala reformer för arbets- och bostadsmarknaden och mer skarpa miljöförslag och så vidare.

Är det fortfarande ”osannolikt” att ni släpper fram Löfven?

– Ja, det krävs mycket nu av S för att vi inte ska rösta nej till Stefan Löfven.

Det var i förra veckan som det stod klart att C kunde tänka sig att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, mot löften om rejält politiskt genomslag. Samtidigt lämnade partiet över en saftig önskelista till S, med krav på politiskt genomslag på områden som rör skatter på jobb och företag, reformerade turordningsregler, liberalare arbetsrätt och friare hyressättning.

Även Jan Björklunds parti Liberalerna har tidigare sagt sig redo att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, om han går med på partiets krav.

Löfvens svar väntas

Enligt Aftonbladets uppgifter kommer Stefan Löfven (S) att delta på sitt partis riksdagsgruppsmöte i eftermiddag. Mer information kan komma då.

Sedan tidigare är det planerat för en presskonferens där Löfven och talmannen Andreas Norlén deltar i morgon förmiddag. Om Löfven vill ha mer tid kan det komma att skjutas upp.

Publicerad:

LÄS VIDARE