Turkisk polis hotade gripa Jonas Sjöstedt

Turkisk polis hindrade vänsterledaren Jonas Sjöstedt från att ta sig in på rättegången mot HDP-ledaren Selahattin Demirtas.

Om han uttalade sig för media på plats i Ankara hotade de med att gripa honom.

– Vi var tvungna att lämna platsen, säger Sjöstedt.

Just nu befinner sig V-ledaren Jonas Sjöstedt i den turkiska huvudstaden Ankara. Hans plan var att bevaka rättegången mot Selahattin Demirtas, partiledare för det prokurdiska vänsterpartiet HDP. Han sitter sedan förra året fängslad misstänkt för att ha spridit propaganda för den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan.

Men Sjöstedt, tillsammans med andra parlamentariker från olika delar av världen, hindrades från att ta sig in på rättegången. Förutom V-ledaren är riksdagsledamöterna Yasmine Posio Nilsson (V), Eva-Lena Jansson (S) och Yilmaz Kerimo (S) på plats från Sverige.

– När vi kommer dit är det fullt med kravallutrustad polis, ett par vattenkanoner och taggtråd. Det var alldeles tydligt att de inte tänkte släppa in någon av oss för att få lyssna på den här rättegången, säger Sjöstedt.

V-ledaren beskriver situationen utanför domstolen som hotfull.

– När vi började tala med media sa de att de kommer att gripa folk om man uttalar sig för massmedia. Vi var tvungna att lämna platsen.

Selahattin Demirtas, vars partiledarkollega Figen Yüksekdag också sitter fängslad, var själv inte närvarande på rättegången. Under rättegångarna fanns de i stället med på länk från fängelset. Båda politikerna riskerar mycket långa fängelsestraff.

Hindrades från att besöka rättegång

Sjöstedt har träffat Demirtas flera gånger och kallar honom sin vän, både politiskt och personligt.

– Han är en sympatisk och långmäld man. Vi känner att vi absolut inte vill överge dem. Men det är också uppenbart att Turkiet vet att det inte finns någon grund för att fängsla dem och därför utestänger man oss från rättegångarna, säger Sjöstedt.

HDP som tog sig in i det turkiska parlamentet 2015 - har av Turkiets president Erdogan beskrivits som terrorgerillan PKK:s politiska gren - något partiet förnekar hårt. De senaste åren har en lång rad oppositionspolitiker fängslats i landet, bland dem många från HDP.

– De är ett stort vänsterparti som också arbetar för kurdernas rättigheter, ett demokratiskt öppet parti. De var det första målet för Erdogan när man började inskränka demokratin i Turkiet. Den enda grunden för gripandena har varit att HDP-ledarna gjort politiska uttalanden om en fredlig lösning på den kurdiska frågan och kritiserat Erdogan, säger Sjöstedt.

Han blev mycket upprörd efter att han nekats att komma in på rättegången.

–  De stänger ute all kritisk granskning. Sedan tänker man på dem som fortsätter att vara aktiva här, de tar ju de här riskerna varje dag medan vi kan åka hem till trygga Sverige. Men det blir ju bara ännu viktigare att backa upp dem och stödja dem framöver.

”Är helt avgörande”

Det är inte första gången V-ledaren besöker Turkiet i samma ärende. Förra året hindrades han av myndigheterna från att besöka Figen Yüksekdag i fängelset. Men han planerar redan flera resor.

– Ja, så länge vi har möjlighet kommer vi att försöka bevaka rättegångar och besöka folk i fängelserna. Jag tror att det internationella trycket är helt avgörande för att det ska finnas kvar någon demokratisk opposition i Turkiet.

Jonas Sjöstedt kräver nu att fler internationella aktörer, framför allt EU, skärper tonen mot Erdogan.

– Turkiet är i dag EU:s gränsvakt för att hålla borta flyktingar. Det gör att de känner sig ganska säkra på att de kan göra lite som de vill. Nu måste man vara tydlig mot Turkiet och sätta ekonomisk press. Erdogan använder i dag det här beroendet för att krossa oppositionen. Då har vi ett ansvar att säga ifrån.

Publisert: