Oppositionen kritisk till skärpt amorteringskrav

avPär Karlsson

Regeringen säger ja till förslaget om skärpta amorteringskrav för nya bolånetagare.

Flera oppositionspartier är mycket kritiska till beslutet.

– Regeringens beslut riskerar att driva på prisfallet på bostadsmarknaden ytterligare, säger Mats Persson, ekonomisk talesperson för Liberalerna.

Foto: Ola Axman
Mats Persson, Liberalerna.

I dag meddelade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att regeringen säger ja till Finansinspektionens förslag om ett skärpt amorteringskrav för de som tar nya bostadslån.

Enligt FI:s förslag kommer nya låntagare efter den 1 mars 2018 att behöva amortera ytterligare en procent på låneskulden om lånet är 4,5 gånger större än årsinkomsten före skatt.

Bolund sa på presskonferensen att rörligheten på svensk bostadsmarknad på kort sikt kan komma att minska.

– Men det måste ställas i relation till riskerna i svensk ekonomi, säger han.

Flera av oppositionspartierna är mycket kritiska till regeringens besked. Mats Persson, ekonomisk talesperson för Liberalerna, säger att skärpta amorteringskrav kommer att leda till att det blir svårare för unga att komma in på bostadsmarknaden.

– Färre hushåll kommer också att våga byta bostad. Vi behöver ökad rörlighet på bostadsmarknaden, inte mer Inlåsning. regeringens beslut riskerar att driva på prisfall på bostadsmarknaden ytterligare. Svenska folket behöver stabilitet, inte osäkerhet, säger han.

”Moderaterna gör en annan bedömning”

Moderaternas ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson ger också tummen ned.

– Moderaterna gör en annan bedömning. Av främst två orsaker. Den ena är tajmingen för detta och det andra är att regeringen behöver ta ett helhetsgrepp för att bostadsmarknaden ska fungera bättre, säger hon.

Centerpartiets Emil Källström kallar beskedet från regeringen för olyckligt.

– Vi har varit tydliga tidigare med att förslaget i sig, men framför allt tajmingen, är olycklig. Det är redan ett mycket osäkert läge på bostadsmarknaden och vi ser både en minskad rörlighet och att priserna börjar gå ned.

Källström håller med om att den svenska bostadsmarknaden är en riskfaktor just nu.

– Men det löser vi inte med ett skärpt amorteringskrav. Det har ju att göra med grundläggande funktionssätt och vad som gäller för rörlighet, byggande och hur vi får en fungerande hyresmarknad igen.

– Det behövs andra förändringar. Det är den här mandatperiodens stora misslyckande, att det inte blev någon bostadspolitisk överenskommelse. Det är högsta prioritet för nästa regeringen, att en sådan kommer till stånd.