Jonas Sjöstedt lägger skulden för ökade sjukavslag på regeringen

Att allt fler sjuka får avslag på sin sjukersättning har skapat en rejäl spricka i det rödgröna samarbetet.

Jonas Sjöstedt (V) lägger skulden på regeringen.

– Metoden för att få ner sjuktalet i Sverige har blivit att underkänna människors sjukpenning. Det är en direkt följd av regeringens politik, säger han.

Hösten 2015 gav S/MP-regeringen Försäkringskassan ökade resurser och lade också på myndigheten ett krav om att pressa ned sjukskrivningstalen i Sverige.

Sedan dess ökar nu åter avslagen och allt fler sjuka känner sig illa behandlade och ifrågasatta i sina berättelser.

Socialminister Annika Strandhäll (S) menar att förklaringen till att fler nu nekas sjukpenning beror på att Försäkringskassan i dag arbetar mer med att pröva sjukas arbetsförmåga.

”Människor far illa”

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är inte nådig i sin kritik.

– Det här är en skandal. Människor som är sjuka får sin sjukpenning indragen eller underkänd, de är många och de far väldigt illa, säger han.

Jonas Sjöstedt menar att det finns ett direkt samband mellan avslagen och regeringens önskan om minskade sjuktal.

– Försäkringskassans metod har blivit att underkänna människors sjukpenning, så det är en direkt följd av regeringens politik. Men sjuktalen ska bli bättre för att människor blir friska, inte för att man underkänner deras sjukpenning, säger han.

Besviken på regeringen

Vänsterpartiet samarbetar om regeringsbudgeten med S och MP. Men Jonas Sjöstedt menar att man inte fått något gehör i frågan om de sjukskrivna.

V kräver att regeringen ska lätta på kravet om att minska sjuktalen och dessutom se över systemet med de hårt kritiserade försäkringsläkarna, som är knutna till Försäkringskassan och granskar andra läkares bedömningar.

– Vi visste att borgarna gjorde sådant här, införde stupstockar och behandlade människor illa. Men varken vi eller de sjuka hade förväntat oss att Socialdemokraterna också skulle göra så, säger Sjöstedt.

”Sviker de sjuka”

Socialminister Annika Strandhäll (S) förklarar de ökande avslagen med att Försäkringskassan numer gör fler prövningar av sjukas arbetsförmåga.

Men det är en förklaring som V-ledaren fnyser åt.

– Det där håller inte. Regeringen har lagt en besparingspress på Försäkringskassan genom att formulera sjuktalet som de har gjort, och det är ju regeringens ansvar, sedan finns också tidsgränserna där de sjuka ska prövas, och de hanteras på ett väldigt fyrkantigt sätt och då råkar väldigt många illa ut.

Jonas Sjöstedt menar att regeringens politik är en rest från Alliansregeringen, som 2008 införde tidsgränserna i sjukförsäkringen som infaller vid 90, 180 och 365 dagar.

– Nu måste regeringen inse att det här är en skandal och att de sviker de sjuka som behöver samhällets stöd.

Publisert: