Så ska S försöka sätta stopp för proteströster till SD

Socialdemokraterna ska försöka sätta stopp för missnöjesröster till SD i höst.

Partiet ska betona faran med att protestera i valbåset – och ditt ansvar som väljare.

– Röstar man på Jimmie Åkesson, ja, då riskerar han att bli statsminister, säger Magdalena Andersson, finansminister (S).

Stefan Löfven framhåller att det inte finns någon ångervecka i ett val.

I senaste undersökningen från SCB stod det klart att fler tänker rösta på Sverigedemokraterna än som gillar partiet. Något som av experter har tolkats som att SD fångar upp missnöjda som ska proteströsta i höst.

Enligt Aftonbladets källor har frågan diskuterats intensivt i regeringskansliet de senaste dagarna.

– Människor tycks inte fatta att det inte finns något som heter missnöjesröst. Att alla röster får konsekvenser, säger en S-källa och fortsätter:

– Röstar man på SD kan det stå sig dyrt efter valet. Inte minst för arbetare är det orimligt att rösta på SD. De vill skära ner i kommuner, försvaga arbetsrätten och låta vinstuttagen i välfärden fortsätta.

”Hur man röstar spelar roll”

Enligt finansminister Magdalena Andersson kommer Socialdemokraterna att försöka sätta stopp för proteströstandet.

När partiet presenterade sina vallokomotiv i fredags slog hon fast att S fram till valet den 9 september kommer att ”vara tydliga med att hur man röstar spelar roll”.

– Det har omvärlden visat. Röstar man på brexit då får man brexit, röstar man på Donald Trump då får man Donald Trump och röstar man på Jimmie Åkesson, ja, då riskerar han att bli statsminister, säger hon.

Ingen ångervecka

Statsminister Stefan Löfven menar i sin tur att man inte ska missnöjesrösta, utan i stället ta ställning för ett parti som man tror är bäst för sin egen framtid.

– Det är det rösten ska användas till. Det finns ingen ångervecka i val, säger han.

Justitieminister Morgan Johansson (S) framhåller att det är ”självklart” att medborgare har ett ansvar i valbåset.

– Det är något som man inte kan ta lätt på, det är något som får betydelse för lång tid framöver. Inte bara för en själv, utan också för ens barn och hela landet. Så att rösta är ett av de viktigaste besluten som en medborgare tar och det tycker jag att man ska ta på allvar, säger han.

”Vuxna tar ansvar”

Även Stefan Löfvens planeringschef i Statsrådsberedningen, Wille Birksten, har berört frågan. Detta med anledning av turbulensen kring SD:s vice talman Björn Söder, som ifrågasatt om judar och samer är svenskar.

På twitter skriver Birksten:

”Om någon tvivlat vad SD är för parti. Det är ej konstigt att vara arg på politiker & missnöjd m migrationspolitiken, men i slutändan måste man ändå ta ansvar för hur man röstar. Proteströst är ok för barn i trotsåldern, vuxna tar ansvar för sina handlingar”.

Socialdemokraterna har aldrig tidigare gått in i en valrörelse med så svagt opinionsstöd som i dag. I en rad mätningar den senaste tiden har man noterats för 23-25 procent.

I SCB fick man dock 28,3 procent, trots ett rejält tapp sedan förra mätningen i november. S tappar både till SD och till ”soffan”, det vill säga att andelen osäkra väljare ökar.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE