Ny mätning: Centerväljarna vill ha flygskatt

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

VISBY. Centerledaren Annie Lööf kallar flygskatten för symbolpolitik och lovar att avskaffa den om hon tar makten.

Men hennes egna väljare är positiva till införandet, enligt en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio.

– Det här visar att hon inte går i takt med sina väljare, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Den 1 april infördes en skatt på inrikes och utrikes flygresor. Skatten var mycket omdiskuterad innan införandet. Alliansen hotade till och med att fälla regeringen om förslaget inte drogs tillbaka.

En av de som protesterat mest högljutt är centerledaren Annie Lööf.

– Jag tror inte på symbolpolitik, sa hon i en partiledardebatt och dömde ut skatten som ineffektiv.

Hon har också lovat att avskaffa flygskatten om det blir ett maktskifte i höst.

Men enligt en ny Aftonbladet/Inizio-undersökning är majoriteten av centerväljarna positiva till flygskatten. 52 procent svarar att de tycker skatten är bra, 42 procent svarar att de tycker att den är dålig.

”Politiskt laddad fråga”

Tittar man på hur samtliga väljare svarat är 47 procent för och 46 procent emot.

– Det är tydligt att detta är en politiskt laddad fråga. De rödgröna är mycket mer positiva till flygskatt medan Allianspartierna är mer negativa. Centerväljarna sticker helt klart ut, säger Karin Nelsson.

Mest negativa till flygskatt är Sverigedemokraterna (74 procent av partiets väljare) tätt följt av Moderaterna och Kristdemokraterna (70 procent av respektive partis väljare).

Mätningen är gjord 25–28 juni. Samma undersökning gjordes i slutet av april och då var resultatet ungefär det samma.

– Man kan helt klart dra slutsatsen att centerväljarna är mer positiva till flygskatten.

Få kommer ändra sitt flygande

Samtidigt visar mätningen att mycket få av väljarna tror att flygskatten kommer påverka deras eget flygande. Endast sex procent svarar att de kommer flyga mindre på grund av flygskatten. Bland centerväljarna är siffran bara fyra procent.

Annie Lööf svarar i ett sms till Aftonbladet: ”Våra väljare och vårt parti är väldigt engagerade i att minska utsläppen och få ett bättre klimat. Då måste även flyget göra sitt. Men just som undersökningen också visar så är inte flygskatt i sig rätt lösning, eftersom den inte påverkar människors beteende.”

Hon fortsätter:

”Vad som krävs, och vad Centerpartiet föreslår, är att satsa på mer förnyelsebara bränslen i flygtanken och mer forskning kring flyget. Så kan vi få ett grönare flyg och ett bättre klimat.”

Annie Lööf (C).
Foto: LOTTE FERNVALL
Annie Lööf (C).

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE