Muf-toppen: ”Förbered renodlad M-regering”

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

VISBY. Krisen inom Alliansen gör att Ulf Kristersson måste förbereda sig på att bilda en renodlad moderat regering efter valet.

Det anser Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa.

– Ulf Kristersson har sagt in i kaklet och det måste gälla i alla lägen, säger han.

De senaste dagarna har Alliansens fyra partier bråkat öppet. I botten ligger det besked man gemensamt gav om att ge Sverigedemokraterna tillgång till ordförandeposter i riksdagens utskott. Kort efter att nyheten kommit ut, och hård kritik kommit, backade Centerpartiet och Liberalerna.

Sedan dess har osämjan varit total.

I grunden handlar det om regeringsfrågan och SD.

Alla fyra partier kämpar för att det ska bildas en Alliansregering efter valet. Men samtidigt är man djupt oense om en sådan ska bildas även om de rödgröna skulle bli största block, vilket skulle kräva stöd av SD.

M och KD säger ja, C och L säger nej.

I en intervju i Dagens Industri säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa att röran i Alliansen kan få stora konsekvenser för möjligheterna för de fyra partierna att bilda regering efter valet.

1 av 4 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Benjamin Dousa, ordförande i Moderata ungdomsförbundet.

Vill förbereda M-regering

Han anser att Kristersson nu måste förbereda sig för att bilda en enpartiregering. För Aftonbladet utvecklar han:

– Jag vill i första hand ha en Alliansregering. Men jag tycker att i det läget där till exempel Centerpartiet och Liberalerna inte skulle orka hålla hela vägen, då tycker jag att Ulf Kristersson ska gå fram med en renodlad M-regering. Han har sagt in i kaklet och det måste gälla i alla lägen, säger Dousa.

Han säger att de senaste dagarna har varit stökiga för Allianspartierna.

– Då tycker jag att man måste vara ärlig gentemot svenska folket att in i kaklet i första hand gäller Alliansen och i andra hand att vi moderater försöker själva, säger han.

”Har ansvar att försöka”

Benjamin Dousa medger att en renodlad M-regering, som skulle bli en av de parlamentariskt svaga styrena i Sverige på länge, skulle få det tufft.

– Men jag tycker att man som parti har ett ansvar att åtminstone försöka. Jag tycker att man ska säga till svenska folket att vi i första hand försöker bilda regering. Går inte det så lägger vi en budget, om den faller så lägger vi en till. Och så fortsätter man så.

– Som parti har man ett ansvar att vid varje givet tillfälle få igenom så mycket som möjligt av sin politik.

Hur har det kunnat bli så här i Alliansen?

– Jag önskar att jag hade det svaret. De senaste fyra åren har migrationsfrågan spökat, SD har ökat explosionsartat och det har varit en turbulent tid inom Moderaterna. Det har varit en ganska dålig mandatperiod, då har det blivit så här.

– Det är verkligen inte bra. Stefan Löfven har rekordlåga siffror både som statsminister och för hans parti. Nu borde det vara öppet mål för Alliansen. Men ändå missar man målet.

De har varit Moderaterna partiledare genom åren 01:14
ARTIKELN HANDLAR OM