Ulf Kristersson slår tillbaka: S är besatta av SD

avJonathan Jeppsson, Olof Svensson

SAMHÄLLE

Ulf Kristersson slår tillbaka mot Margot Wallströms angrepp att han ”sålt sig” till idén om att samarbeta med SD.
– Socialdemokraterna är besatta av SD. Det är inte värdigt, säger M-ledaren.
Han dömer också ut debatten om den senaste allianskonflikten som ”gnällig och hysterisk”.

I dag är det Moderaternas dag i Almedalen.

M-ledaren berättade vid en pressträff att såväl Moderaterna som Alliansen nu gått in på konkreta förslag på vilka ändringar man vill göra efter man tagit över regeringsmakten.

Flera satsningar vill man göra redan i höständringsbudgeten.

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL

– Jag kommer jag att ägna mitt tal i kväll åt nästa regerings reformbehov. Som ni förstår ägnar vi 95 procent av tiden till att vinna valet, men vi ägnar fem procent av tiden till att tänka igenom hur starten ser ut. Det gör jag både med mitt eget parti, men också med Alliansen.

Enligt Kristersson så handlar det både om ett kortsiktigt och ett långsiktigt arbete.

– Vi måste ha koll på vad vi ska göra de 100 första dagarna. Men även de 100 första veckorna. Och faktiskt även de 100 första månaderna, alltså flera mandatperioder, säger Ulf Kristersson.

Kristersson berättade att man vill förstärka försvaret och ha målet två procents anslag, knäcka gängkriminaliteten, förbättra integrationen och skapa ordning i skolan.

– Den här gången blir ändringsbudgeten skarp. Jag är ganska säker på att vi kommer att omdisponera ett par hundra miljoner kronor från innevarande budget, säger Ulf Kristersson.

Efter pressträffen gav Kristersson svar på Margot Wallströms påstående. Att han ”sålt sig till idén om att samarbeta med SD”.

– Det där är det enda de har kvar, varje fråga slutar med att Socialdemokraterna pratar om SD. De är besatta av SD. Det är inte värdigt. Det här handlar om matematik och inte politik. Det vet varenda socialdemokrat som kan någonting om riksdagen, riksdagen måste funka även efter nästa val.

Hur olyckligt var det för Alliansen att det blev så förvirrat kring detta?

– Det var olyckligt att det som vi var överens om, som en rent matematisk fråga, plötsligt i valrörelsenervositetens hetta började handla om politik. Det säger något om svensk politik just nu. Gnällig och nästan lite hysterisk, istället för att sakligt diskutera de frågor vi står inför. 

Är det Jan Björklund som är gnällig?

– Nej, jag tänker inte värdera. Jag säger bara ”så här tycker jag”. Det var olyckligt att det blev på det här sättet. Det fanns en god och gemensam vilja att vi skulle få ordning i riksdagsarbetet även efter nästa val. 

Fem saker du inte visste om Ulf Kristersson (M) 00:45

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

ARTIKELN HANDLAR OM