Kristersson hårda attack: ”Han förtjänade det”

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

Kampen om statsministerposten fortsatte med full kraft i SVT:s partiledardebatt.

M-ledaren Ulf Kristersson gick till hårt angrepp mot statsminister Stefan Löfven och anklagade honom för att vara nöjd med sakernas tillstånd.

– Det förtjänade han, säger Kristersson.

– Han var hetsig, svarade Löfven.

Partiledardebatten i SVT var valrörelsens sista. Flera gånger under drabbningen rök deltagarna ihop i hårda ordväxlingar och programledarna fick flera gånger be dem att låta de andra tala till punkt.

Ulf Kristersson, som utmanar Stefan Löfven (S) om statsministerposten, gick vid upprepade tillfällen till hårt angrepp mot sin motståndare. Han anklagade honom för att vara nöjd med sakernas tillstånd och ignorera problemen som finns med långa vårdköer och gängbrottslighet i förorterna.

– Nämn en integrationsåtgärd du är nöjd med, slog M-ledaren fast.

1 av 8 | Foto: Björn Lindahl
Ulf Kristersson (M) efter debatten.

Hård ton

Löfven återupprepade det han sagt många gånger under valrörelsen, att det inte blir några satsningar inom välfärden och polisen med de skattesänkningar som Alliansen vill genomföra.

Efter debatten tyckte Stefan Löfven att det ibland varit en alltför hård ton och att han själv försökt behålla lugnet och tala om det som han ville få fram, för att det ger mer för väljarna.

Att det blev hetsigt mellan honom om M-ledaren Ulf Kristersson ville han dock inte riktigt kännas vid.

– Jag tycker nog att det mest var han som var hetsig. Jag kände själv att det blev så. Men det blir så i en debatt ibland.

Han ifrågasatte bland annat vad du egentligen är nöjd med?

– Ja, jag är nöjd med att vi har rett upp ekonomin, det är en förutsättning för att bygga välfärd. Jag är nöjd med att vi har investerat 35 miljarder i våra skolor, i omsorgen, i sjukvården och att vi har investerat i polisen och 100 000 utbildningsplatser. Vi bygger 10 000-tals fler lägenheter, har höjt barnbidraget och så vidare.

– Men jag är naturligtvis inte nöjd med att vi har köer i sjukvården, att arbetslösheten inte är lägre, så vi har mycket kvar att göra men det förutsätter att vi fortsätter den här riktningen.

”Förtjänade det”

Kristersson sa efter debatten att han var hård mot Löfven för att ”han förtjänade det”.

– Han säger i grund och brotten att alla problem som finns i Sverige skapades för typ åtta till tio år sedan av en annan regering. Han säger de har påbörjat något han kallar investeringar, men problemen bara ökar och ökar. Men det håller inte. Man måste presentera reformer som löser problem. Det är inte den här regeringen kapabel till.

I morgon möts Löfven och Kristersson i en avslutande duell i Linköping.

ARTIKELN HANDLAR OM