Annika Strandhäll

Stort lögnbråk om Strandhäll och Begler

Av: 

Olof Svensson

Adam Westin

SAMHÄLLE

Det råder delade meningar om dagens utfrågning i socialförsäkringsutskottet.

Har Ann-Marie Begler fått höra av statssekreteraren att S varit rädda att förlora valet på grund av enskilda sjukpenningsfall?

– Hon var väldigt tydlig med det idag, säger Johan Forssell (M).

– Det har inte skett. Det har inte sagts på det sättet, säger Annika Strandhälls pressekreterare Victor Harju.

Ann-Marie Begler, tidigare generaldirektör på Försäkringskassan, frågades ut i riksdagens socialförsäkringsutskott på torsdagen.

Utskottets vice ordförande, Johan Forssell (M) hävdar att Annika Strandhälls förklaring till varför Begler fick sparken är en efterhandskonstruktion.

– Vid ett tillfälle har socialministerns statssekreterare sagt till Ann-Marie Begler att hon varit orolig att man ska förlora valet på grund av den här diskussionen om enskilda fall med personer som inte får sjukpenning, säger Johan Forssell till Aftonbladet.

”Det blir katapultstolar”

Johan Forssell säger att det är ”anmärkningsvärt” att man satt partipolitisk press på en generaldirektör.

– Vem ska våga ta de här jobben framöver om det blir katapultstolar, där man alltså kan få sparken bara för att man gjort sitt jobb? Det försämrar förtroendet för regeringen som arbetsgivare, säger Johan Forsell, Moderaternas talesperson i bland annat sjukförsäkringsfrågor.

Enligt Annika Strandhäll varnades Ann-Mari Begler flera gånger.

– Ann-Mari Begler säger att första gången som hon fick direkt kritik från Annika Strandhäll var 10 april i år – det vill säga dagen innan det stod klart att hon skulle få gå. Och det är ju en helt annan bild än den som Annika Strandhäll gett, säger Johan Forssell (M).

Ordföranden i utskottet, Fredrik Lundh Sammeli (S), delar inte Johan Forssells bild. Han säger att statssekreteraren hade tagit upp enskilda ärenden som varit omskrivna i media och lyft fram det till ett problem.

– För mig var det inte något om att det här är en politisk fråga inför valet.

S: ”Det har inte skett”

Aftonbladet har utan framgång sökt Ann-Marie Begler och Annika Strandhälls statssekreterare. Annika Strandhälls pressekreterare Victor Harju förnekar däremot att statssekreteraren skulle ha sagt så till Begler.

– Det har inte skett. Det har inte sagts på det sättet, säger han.

L-ledaren Jan Björklund är mycket kritisk till att Begler fick sparken. Han anser att regeringen agerat fegt och skyllt problem på henne.

– Det rimliga nu är att regeringen återinsätter Anne-Marie Begler som generaldirektör, och gör inte den nuvarande regeringen det så ska en Alliansregering i september göra det, säger Björklund till TT.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu att köpa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Annika Strandhäll

LÄS VIDARE

Begler bekräftade oro för att förlora valet

ÄMNEN I ARTIKELN

Annika Strandhäll

Försäkringskassan

Ann-Marie Begler

Johan Forssell