Åkesson om uppgörelsen: En praktskandal

avAdam Westin, Jonathan Jeppsson

SD-ledaren Jimmie Åkesson går till hård attack mot Stefan Löfven efter uppgörelsen om de ensamkommande.

– Beslutet att låta de allra flesta av de så kallade ensamkommande stanna, är en praktskandal, säger Åkesson till Aftonbladet.

Även Moderaterna är kritiska till förslaget, medan C ställer sig positivt.

– Sverige blir nu återigen ett mer attraktivt land för människor att söka asyl i, och det är faktiskt problematiskt, säger Johan Forsell (M).

Foto: Urban Andersson
Jimmie Åkesson (SD).

I dag kunde Aftonbladet avslöja att S och MP nått en uppgörelse vad gäller de ensamkommande unga - detta efter att Miljöpartiet ställt ett ultimatum och hotade med att lämna regeringen.

Uppgörelsen gör det möjligt för de flesta av de unga som kom under flyktingkrisen 2015 att stanna i Sverige.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är starkt kritisk till överenskommelsen.

– Beslutet att låta de allra flesta av de så kallade ensamkommande stanna, är en praktskandal. Ännu en gång bekräftas MP:s skadliga inverkan på regeringen, skriver Jimmie Åkesson i en kommentar till Aftonbladet.

”Bevis på Löfvens svaghet”

Regeringspartierna har förhandlat intensivt under drygt två veckor och processen har varit låst. Enligt vad källor tidigare berättat för Aftonbladet var arbetet på regeringskansliet mer eller mindre förlamat på grund av oenigheten i frågan.

– Att Stefan Löfven har gett vika i denna fråga bör antingen ses som ett taktiskt försök att hjälpa MP klara riksdagsspärren nästa år, eller som ett bevis på Stefan Löfvens svaghet som statsminister, skriver Jimmie Åkesson i en kommentar till Aftonbladet.

– Det är skrämmande i vilken snabb takt Sveriges invandringspolitik åter har börjat liberaliseras igen.

M: Sverige blir mer attraktivt att söka asyl i

Även Moderaternas migrationspolitiske talesperson är kritisk till regeringens uppgörelse.

– Sverige blir nu återigen ett mer attraktivt land för människor att söka asyl i, och det är faktiskt problematiskt. Vi har fortfarande 70–80 000 människor som är inskrivna hos Migrationsverket, säger Johan Forssell i SR Studio Ett.

Johan Forsell säger till Aftonbladet att regeringen skickar signalen till omvärlden att det inte längre kommer behövas skyddsskäl för att få uppehållstillstånd.

– Det handlar om rättssäkerhet och principer som man vill ska gälla. Kan man lita på de beslut som fattas i politiken och på det som regeringen säger? Och vad händer med de personer som har följt myndigheternas beslut och åkt hem, kanske bara för några veckor sedan. Hade de hållit sig gömda, likt många andra, så hade de fått stanna. Oavsett hur många det handlar om är det här principiellt illa genomtänkt, säger Johan Forsell, (M).

C: ”Vi är glada och lättade”

Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson välkomnar regeringens uppgörelse.

– Vi är glada och lättade över att regeringen lägger fram ett förslag, till slut. Vi har från Centerpartiets sida drivit på ett bra tag för att regeringen ska hitta en lösning för de som var minderåriga när de kom, men har drabbats av långa handläggningstider, säger Johanna Jönsson.

Hur skiljer sig överenskommelsen från vad ni hade velat göra?

– Vi behöver sätta oss ned och titta på detaljerna i det här förslaget. Generellt har vi sagt att vi vill hitta en lösning för de som var minderåriga när de kom, men att övriga ska kunna stanna i fall de kan försörja sig själva. Och det är ju en lite annan lösning än den som regeringen har valt att lägga fram, säger Johanna Jönsson (C).

L om överenskommelsen: ”Krånglig”

Liberalernas migrationspolitiske talesperson kallar överenskommelsen för ”krånglig” och säger att den lägger ett för stort ansvar på rektorer och lärare.

Detta enligt den nya gymnasielagen som kan ge vissa personer uppehållstillstånd i Sverige om de studerar på gymnasiet.

– Dagens överenskommelse innebär ett krångligt regelverk som läggs till ett redan svåröverskådligt asylsystem. Liberalerna värnar ett tydligt och rättssäkert asylsystem med fokus på varje människas skyddsbehov och vi måste studera förslaget mer i detalj innan vi tar helt ställning till dagens förslag, skriver Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson för Liberalerna.