Baudin lämnar LO-toppen

Foto: JONAS ENG
Tobias Baudin.
SAMHÄLLE

LO:s vice ordförande Tobias Baudin lämnar sin post.

Det gör han oavsett om han lyckas bli vald till Kommunals nya ordförande eller inte.

– Jag har funderat en tid och känner att jag verkligen vill gå in i min kandidatur att bli förbundsordförande i Kommunal av hela mitt hjärta, säger han.

I mars kunde Aftonbladet berätta att LO:s vice ordförande Tobias Baudin kandiderade till att ta över som ordförande för det krisdrabbade fackförbundet Kommunal. Totalt finns fyra kandidater till uppdraget och striden avgörs när Kommunal håller kongress den 31 maj–3 juni.

Några veckor senare, den 17 juni, inleds LO:s kongress och fram tills nu har Baudin sagt att han även kandiderade till att fortsätta på posten som vice ordförande - om han förlorar ordförandevalet i Kommunal.

Lämnar LO - hur det än går

Men nu har han tänkt om. Baudin säger, först i en intervju med tidningen Arbetet, att han lämnar LO-ledningen på kongressen hur det än går, han ställer alltså inte upp för omval. Han vill nu satsa allt krut på att försöka bli nästa Kommunalordförande efter avgående Annelie Nordström.

– Jag vill gå in i min kandidatur att bli förbundsordförande i Kommunal av hela mitt hjärta, säger han.

Baudin, som har sin bakgrund inom Kommunal, säger att det för honom är dags att göra något annat om han inte blir vald på fackförbundet kongress.

– Jag är så mentalt inställd på detta, jag hoppas verkligen att jag får förtroendet att bli ordförande. Men om jag inte skulle ha förtroende hos Kommunals kongress, det är ändå en tredjedel av LO, vill jag inte ställa upp för omval som LO:s vice ordförande.

Baudin säger också att han inte är motiverad nog att fortsätta i LO-ledningen.

– Det krävs otroligt mycket arbete i uppdraget, att man verkligen brinner för det och känner en motivation. Nu känner jag att det jag verkligen brinner för är att bli ordförande i Kommunal. Då tror jag inte heller att jag skulle göra ett bra jobb som vice ordförande i LO om jag skulle få den möjligheten. Då har jag landat i att jag kör 100 procent på att bli Kommunalordförande, säger han.

Tobias Baudin valdes till vice ordförande i LO 2012, samtidigt som Karl-Petter Thorwaldsson valdes till ordförande.

Känner starkt stöd

Han säger att han känner ett "starkt och brett stöd" inför Kommunals kongress.

– Men det är de 188 kongressombuden som nu ska välja den de tycker är bäst att företräda deras förbund. Inget är klart och inget är säkert. Det är upp till ombuden, men det känns som jag har ett relativt starkt stöd ute i landet.

Men han säger också att han trivts bra som LO:s vice ordfröande.

– Det är så klart dubbla känslor att lämna. Det har varit stimulerande och jag har varit med och lyckats med olika saker. Jag har haft huvudansvar för en helt ny facklig valrörelse inom LO. Jag har lyckats ena förbunden i frågan om vinster i välfärden och om hur vi vill förändra pensionssystemet. Det känner jag stolthet för, säger Baudin.

ARTIKELN HANDLAR OM