Almedalen 2016

Alliansens angrepp på Stefan Löfven

Av: 

Lena Mellin

SAMHÄLLE

Så försöker de undergräva statsministern under Socialdemokraternas dag i Almedalen

VISBY. Alliansen går till generalangrepp mot Stefan Löfven och sågar honom i en ny rapport.

Dessutom anklagas han för att svika sina löften till svenska folket.

Det är Socialdemokraternas dag i Almedalen och klockan sju ikväll håller statsminister Stefan Löfven sitt tal som ska handla om social utsatthet. Men med två år kvar till nästa val triggas fulspelet upp.
I ett försök att få dagens diskussionen handla om helt andra saker än Stefan Löfven vill prata om släppte Alliansens partisekreterare en rapport där de granskar hur Löfven infriat några av sina viktiga vallöften.

De sågar Löfven jäms med fotknölarna och anklagar honom för att svika sina väljare.

1. Tappat greppet om ekonomin. I valet sade Löfven att han aldrig skulle överge en stabil ekonomin eller stabila offentliga finanser. Men just nu skenar kostnaderna för bland annat sjukförsäkringen och flyktingmottagandet. Kostnaderna för transfereringssystemen ökar med 77 miljarder kronor mellan 2015 och 2020. Enligt Alliansens rappport kommer regeringen nästa år tvingas låna 85 miljoner kronor varje dag, bara för att täcka kostnadsökningarna i transfereringssystemen.

2. Jobben. Löfven lovade att Sverige 2020 ska ha EU:s lägsta arbetslöshet. För närvarande finns inget som tyder på att målet kommer att uppfyllas. Tvärtom leder regeringens egen politik antingen att sysselsättningen minskar svagt eller i ligger kvar på dagens nivå.

3. Skattehöjningar för vanligt folk. Löfven lovade i valrörelsen att ”det blir ingen höjd skatt med en socialdemokratisk regering.

Men enligt riksdagens utredningstjänst, som räknat åt Alliansen, har en familj med två vuxna och två barn fått höjd skatt med sammanlagt 4 670 kronor i år och 7 370 kronor nästa år, det mindre generösa Rotavdraget oräknat.

4. Försämrade villkor för företagen. Bland annat skulle sjuklöneansvaret minskas och villkoren för de små och medelstora företagen förbättras. Men skatterna på företagande, arbete och kommunikationer höjs med 38 miljarder. Och i stället för att begränsa företagens ansvar för sjuklönen har regeringen aviserat att det tvärtom ska öka.

Vad Stefan Löfven och Socialdemokraterna säger om anklagelserna återstår att se.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2016

Stefan Löfven

Alliansen

Socialdemokraterna

Almedalsveckan