Almedalen 2016

Reinfeldt jämför SD med Trump

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

VISBY. Donald Trumps framfart i den amerikanska valrörelsen fortsätter.

Det oroar ex-statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

– I grunden slutar hans typ av rörelse alltid på samma sätt. Med våld, hat och misstro mellan människor, säger han.

Valåret 2014 höll dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt sitt sista tal på scenen i Almedalen. Efter att Alliansen förlorade makten har han sadlat om. Nu ägnar han sig åt konsultverksamhet, att skriva böcker och att hålla föreläsningar.

Men både förra året, och i år, är Reinfeldt på plats under politikerveckan i Visby. I år deltar han i flera seminarier om det svenska pensionssystemet som hans kunder anordnar.

”Största bakslaget”

Den förre M-ledaren har sedan avgången låtit bli att offentligt kommentera svensk inrikespolitik. Men i en intervju med Aftonbladet ger han sin syn på utvecklingen i Europa och världen efter att britterna röstat för att lämna EU – brexit.

– Det är det enskilt största bakslaget i EU:s historia. Det har hela tiden handlat om en utveckling mot fler medlemmar och att mitt i detta få beskedet att ett av de viktigaste länderna lämnar, är ett oerhört bakslag, säger han.

”Oroad”

Reinfeldt säger sig vara djupt oroad över ”de känslor som nu släpps fria”.

– Men jag är även oroad över hur det kampanjades för de som ville lämna. Jag hör nu om människor i Storbritannien som inte har perfekt brittisk engelska, som blir stoppade och uppmanas att åka hem. Det är den miljön man skapat, grundtänket är "vi och dom". Mänsklig rörelse blir ett hot.

Precis som sin tidigare M-kollega Anders Borg tror Reinfeldt att läget kan bli ännu värre.

– Det man sår får man skörda. I förlängningen kan stämningarna bli mer hätska och läget ännu mer extremt än vad det redan är. Därför är jag väldigt bekymrad över vad det lösgör för krafter, både i Storbritannien men också på andra platser i Europa.

Samma miljö

Efter valet i Storbritannien riktas nu många blickar mot de stundande presidentvalen i USA och Frankrike, där Donald Trump respektive Marine Le Pen firat framgångar som kandidater.

Reinfeldt är frän i sitt omdöme om republikanen Trump:

– Det är exakt samma sak som händer i USA som skedde med brexit. Han bygger upp ett hårdfört "vi och dom"-tänkande. Det är alltid samma typ av agenda, det blir alltid protektionism och hotet kommer alltid från utlänningar. Det är typiskt att han pratar murar, att han ska slänga ut mexikaner.

Fredrik Reinfeldt menar att Sverigedemokraterna kan härledas till samma miljö här hemma.

– SD har vuxit fram som den svenska exploatören av precis de här uppfattningarna, med ett likadant sätt att resonera. 

”Viker mig inte”

Reinfeldt har i efterhand fått kritik för det berömda "öppna era hjärtan"-tal han höll i valrörelsen 2014. Men han har inga planer på att tona ned sitt engagemang för öppenhet.

– Jag viker inte ned mig mot någon av de här krafterna och fortsätter tala om öppenheten som ett värde. Om hur man för människor närmre varandra, att människor ska vara olika och att vi ska visa nyfikenhet inför varandra. Det är nämligen motsatsen till de krafter som drivit fram brexit.

Kan komplettera

Ex-statsministern säger att han såg risken för den utveckling han nu ser i Europa och Sverige, där han menar att politiker målas ut som en samlad "elit" utan kontakt med folket.

– En statsminister kan inte ha alla erfarenheter, men det går att komplettera. Det går att visa öppenhet för andra människor, det försökte jag göra genom att resa runt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige 2028 – med SD vid makten

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2016

Fredrik Reinfeldt

Donald Trump

Sverigedemokraterna

Almedalsveckan