Ny mätning visar: SD tappar andraplatsen

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny mätning från Aftonbladet/Inizio: ”Tappar väljare till S”

1 av 4

Sverigedemokraterna backar något och bryter sin uppåtgående kurva.

Samtidigt går Socialdemokraterna framåt i Aftonbladet/Inizios väljarbarometer.

– Vi ökar men opinionen går upp och ner. För oss gäller det att fortsätta den plan vi stakat ut, säger Carin Jämtin (S), partisekreterare.

Sverigedemokraterna har haft vind i seglen i opinionen under året. Sedan riksdagsvalet har partiet stadigt klättrat uppåt, men i Aftonbladets/Inizios senaste väljarbarometer har den uppåtgående kurvan brutits.

”Tappar till S”

Partiet backar något och landar på 21,2 procent, vilket innebär att de inte längre är Sveriges andra största parti. Nedgången är dock mycket liten – endast 0,3 procentenheter sedan förra mätningen.

– Det man kan se är att SD framförallt tappar väljare till S, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

I SvD/Sifo:s septembermätning står SD still, medan S ökar med 0,7 procentenheter. I DN/Ipsos backar SD med 1,1 procentenheter.

Karin Nelsson tror att den senaste tidens turbulens mellan SD och SDU är en förklaring till tappet. Debatten om flyktingkrisen kan också ha satt avtryck i opinionen åt SD:s nackdel.

Även M går framåt

Aftonbladet/Inizios mätning är däremot glädjande för regeringen Löfven. Socialdemokraterna går framåt efter en lång period av kräftgång. Även Miljöpartiet och Vänsterpartiet vinner ökat stöd.

– Det går i rätt riktning för de rödgröna. Väljarna har efterfrågat ett politiskt ledarskap och Stefan Löfven har visat sig ute i debatten. Dels har det varit fokus på budgeten, dels på flyktingsituationen, säger Karin Nelsson.

Även Moderaterna går framåt och kniper tillbaka platsen som Sveriges andra största parti. Däremot går de övriga Allianspartierna bakåt totalt 2,9 procentenheter. Ställningen mellan blocken är därmed jämnare nu än på mycket länge.

”Går upp och ner”

– Stefan Löfven har varit tydlig med att vi ska agera solidariskt för ett ordnat svenskt och europeiskt flyktingmottagande och regeringen gör viktiga insatser för att minska arbetslösheten och vända de höga sjuktalen. Det är politik som ger effekt i verkligheten, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

Hur ser du på att siffrorna vänder uppåt för de rödgröna?

– Vi ökar något i den här och andra mätningar men samtidigt vet vi att opinionen går upp och ner, för oss gäller att fortsätta den plan vi har stakat ut och vara tydliga med varför och hur vi genomför den.

Här kan du läsa mer om mätningen och tidigare Aftonbladet/Inizio-mätningar.

Publicerad:

LÄS VIDARE