Löfven: Vad menar Moderaterna egentligen?

avAnette Holmqvist, Oskar Forsberg

1 av 8

Stefan Löfven undrar vad Moderaterna egentligen vill.

På en pressträff kommenterade han M-utspelet om tillfälliga gränskontroller för att stoppa asylsökande.

– För kort gäller det att ta reda på vad Moderaterna egentligen vill och hur de har tänkt sig, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven fick under en pressträff på sin officiella bostad Sagerska huset tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg frågan om vad han tycker om Moderaternas förslag. De vill införa tillfälliga gränskontroller och stoppa asylsökande som kommer via andra EU-länder, där de inte registrerats.

– Det har diskuterats tidigare i den förhandling som ledde fram till överenskommelsen. Vi vet inte vad deras förslag egentligen går ut på så det är nog det första vi behöver reda ut, säger Stefan Löfven.

”Tvivlar på att de menar vad det verkar som de menar”

Inrikesminister Anders Ygeman ställer sig frågande till vad Moderaterna menar.

– Jag tvivlar på att de menar vad det verkar som att de menar, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Det skulle förvåna mig om M tycker att ingen som flyr från IS eller Assads bombningar ska få möjlighet att få sin asyl prövad i Sverige.Moderaterna vill stoppa asylsökande som kommer via andra EU-länder vid gränsen, men också införa tillfälliga gränskontroller och snabba på processen med att avvisa människor som får avslag på sin asylansökan.

Inrikesminister Anders Ygeman menar att förslaget om tillfälliga gränskontroller redan har varit uppe i flyktingförhandlingarna. Och förkastats.

– Det är naturligtvis så att om oppositionen vill diskutera det igen får vi ta en sådan diskussion. Men hittills har både polisen och säkerhetspolis inte förordat inre gränskontroll, säger han.

”Många oklarheter”

Samtidigt menar Moderaterna att man också vill att människor som kommer via ett annat EU-land ska nekas inträde i Sverige.

– Det finns många oklarheter med Moderaternas förslag. Vi får väl sätta oss ned och reda ut vad de egentligen vill. Som förslaget har presenterats skulle det strida mot asylrätten och i praktiken innebära att ingen som flyr kriget i Syrien skulle kunna söka asyl. Jag tvivlar faktiskt på att det är Moderaternas avsikt.

Kan ni gå med på det?

– Det finns många oklarheter och tvivlar på att de menar vad de verkar som att de menar. Vi får sätta oss ned och klara ut vad de egentligen vill.